07:04 / 15.05.2021.

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Dodjela kuća u romskom naselju u Dardi

Nove kuće za Rome u Dardi

Nove kuće za Rome u Dardi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U romskom naselju u Dardi obiteljima su dodijeljene nove kuće koje su izgrađene u okviru Intervencijskog plana za socijalnu i gospodarsku regeneraciju ratom pogođenih područja. Riječ je o projektu izgradnje cijelog naselja financiranog europskim novcem, Ministarstva regionalnog razvoja i s 3% sredstava Općine Darda.

Dodjelom ključeva za nove kuće ovim se ljudima potpuno mijenjaju životi. Neuvjetne prostore u kojima je svaka kiša bila nepremostiv problem, zamijenili su suvremenim kućama.

- Imam sve, zadovoljna sam, prezadovoljna. Nemamo vlage, sve je novo, sve je super. Prezadovoljna sam, hvala svima!, rekla je Sofija Kovač iz Darde.

- Nismo imali skoro ništa. Sad smo dobili puno, puno toga. Nadam se da ćemo dobiti još više i da ćemo bolje živjeti, rekao je Dušan Todorović iz Darde.

U naselju će biti 87 novih kuća. U prvoj su fazi useljene 34 obitelji, a ovom su dodjelom kuće dobile još 24 obitelji.

- Mislim da ovaj projekt jako puno znači zajednici. To su bile prije stare barake, sad su normalni uvjeti za život Roma u Dardi, rekao je predsjednik Romskog vijeća Općine Darda Branko Đurđević, 

Projekt kojim će se stambeno zbrinuti 700 osoba vrijedan je 40 milijuna kuna. Financira se iz europskih fondova, Ministarstva regionalnog razvoja te s 3% sredstava općine Darda. Riječ je o Investicijskom planu Programa socijalno-gospodarske obnove ratom pogođenih 5 gradova i općine Darda.

- Radi se o izgradnji novih 87 kuća za stanovnike romskog naselja ovdje u ulici NŠ Zrinskog u Dardi. Ovo naselje, dijelovi koji su ostali, je nastalo sredinom 60-ih god za žrtve tadašnje poplave. Nakog odlaska stanovnika uselili su Romi i u tim derutnim objektima žive zadnjih 50 godina, rekao je pročelnik Upravnog odjela Općine Darda Antonio Branilović.

Sada naselje doživljava potpunu preobrazbu. Obitelji dobivaju nove kuće sa strujom, vodom i uvjetima za 21. stoljeće. Projekt bi se trebao dovršiti za nekoliko mjeseci kada će i preostale 23 obitelji dobiti nove kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!