"Dužnost je Europe zaštititi svoje manjine od rasizma i diskriminacije"

01.08.2023.

14:14

Autor: B.A./HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Aaron Favila / POOL via REUTERS

Dužnost je Europe zaštititi svoje manjine od rasizma i diskriminacije, poručile su uoči dana sjećanja na romske žrtve holokausta 2. kolovoza predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová i povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli u zajedničkoj izjavi.

- Povodom Europskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta odajemo počast stotinama tisuća romskih žrtava holokausta i ponovno potvrđujemo našu predanost i angažman u izgradnji unije ravnopravnosti. Podsjećamo da sloboda koju danas uživamo podrazumijeva i odgovornost i djelovanje. Dužnost je Europe zaštititi svoje manjine od rasizma i diskriminacije, stoji u današnjoj izjavi.


- Budući da je preživjelih i svjedoka tih zlodjela sve manje, sada smo više nego ikad dužni čuvati sjećanje i prenijeti njihova svjedočanstva. Stoga je educiranje o holokaustu i dalje temelj za izgradnju otpornosti i promicanje trajne borbe protiv antiromizma, antisemitizma, pristranosti i mržnje.


- S obzirom na strašnu povijest holokausta, dužni smo osmisliti i provesti sveobuhvatan sustav zaštite od diskriminacije koji svima u Europskoj uniji omogućuje poštovanje ljudskog dostojanstva i temeljnih prava. Komisija ponovno poziva sve države članice da se obvežu na naš strateški okvir EU-a za jednakost, uključivanje i sudjelovanje Roma. Zajedno moramo suzbiti i iskorijeniti antiromizam u svim njegovim oblicima!, zaključuje se u izjavi.


Europski parlament 2015. proglasio je 2. kolovoza Europskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta kao počast sjećanju na 500.000 europskih Roma koji su bili žrtve nacističke okupacije i koji su u to vrijeme činili najmanje četvrtinu cjelokupnog romskog stanovništva. Europska komisija i države članice EU-a obvezale su se na borbu protiv antiromizma kao dio strateškog okvira EU-a za Rome, donesenog 2020. i Preporuke Vijeća o Romima. Okvirom se utvrđuje sveobuhvatan pristup koji se temelji na tri stupa: ravnopravnosti sa svim drugim članovima društva, društvenom i gospodarskom uključivanju te sudjelovanju u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu. Prvo izvješće o procjeni nacionalnih strateških okvira za Rome država članica doneseno je 9. siječnja 2023.


Kako je istaknuto u Komisijinu izvješću o procjeni iz 2023., nekoliko država članica uključilo je mjere za promicanje romske povijesti i kulture u svoje nacionalne strategije za Rome. Te se mjere, među ostalim, odnose na promicanje dijaloga, priznavanje prošlih nepravdi, sudjelovanje u procesima pomirenja, razvoj i uvođenje posebnog sadržaja u kurikulume i udžbenike te obilježavanje holokausta nad Romima 2. kolovoza.


Kako bi informirala o holokaustu nad Romima, Komisija je proširila svoju globalnu kampanju protiv iskrivljavanja činjenica o holokaustu #ProtectTheFacts, provedenu u suradnji s Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), UNESCO-om i Ujedinjenim narodima, kako bi obuhvatila i perspektivu romskog stanovništva.


U okviru programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV) Europska komisija osigurava financijska sredstva EU-a za potporu projektima koji se bave europskim sjećanjem. Prednost će se dati projektima kojima se nastoji očuvati sjećanje na Holokaust, potiče educiranje i istraživanje u području Holokausta ili vodi borba protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!