Manifestacija "Zavrti inkluzivni kotač" promovira romsku kulturu

09.05.2023.

07:00

Autor: Nikolina Gerek/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Udrga Ri Rock

Udrga Ri Rock

Foto: HTV / HRT

Udruga Ri Rock u partnerstvu s Romskom organizacijom mladih Hrvatske promovirala je drugu po redu kulturno-umjetničku manifestaciju posvećenu romskoj kulturi i umjetnosti. Manifestacija "Zavrtimo inkluzivni kotač" ima za cilj promovirati romsku kulturu i identitet, kroz glazbu i umjetnost.

Radio Roža je internetski radio program koji se provodi u sklopu projekta kulture Žiroskop. Riječka studentica kroatistike Vanesa krenula je s prvim radijskim koracima kao dio projekta "Zavrti inkluzivni kotač".

- Uglavnom pričamo o udrugama, romskim organizacijama, romskoj povijesti, zapravo sve je vrlo raznoliko, govori Vanesa Mazreku, studentica i sudionica projekta "Zavrti inkluzivni kotač".

U Palachu je izvedena predstava "Pogledaj me", Romana Nikolića, u kojoj se istražuje složeno pitanje manjinskog identiteta. Uz voditelja projekta "Zavrti inkluzivni projekt", Sinišu Senada Musića, u predstavi igra i zagrebačka studentica pristigla iz Međimurske zajednice Roma.

- U ovom projektu sam od početka. Imam nekako osjećaj da više ide ka obrazovanju i modernizaciji romske zajednice, naglašava Severina Lajtman, studentica i sudionica projekta "Zavrti inkluzivni kotač".

U ovom projektu Udruga Ri rock mlade Rome usmjerava stepenicu više u kreativnoj aktivnosti.

- Imali smo koncert našeg benda Ri rock. To je projekt koje provodimo zajedno s riječkom udrugom RiOMorćić u kojoj ima romskih klinaca, ali i neromskih. Zapravo se radi o inkluzivnom projektu i to se sve skupa lijepo stopilo, govori Vanja Kauzlarić, Udruga Ri Rock i voditelj projekta "Zavrti inkluzivni kotač".

Projekt je podržan od Fonda za aktivno građanstvo i to sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

- Mislim da je to dobar poticaj u Rijeci da se romske zajednice više aktivira u civilni, ne romski civilni sektor, istaknuo je Siniša Senad Musić iz Romske organizacije mladih Hrvatska, voditelj projekta "Zavrti inkluzivni kotač".

Drugo po redu izdanje projekta "Zavrti inkluzivni kotač" slavi kulturno bogatstvo i različitost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!