Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu

02.08.2023.

Zadnja izmjena 13:11

Autor: T.V./HRT

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, njih više od pola milijuna, svečanom je komemoracijom 12. puta zaredom obilježen u Uštici, jednom od stratišta Jasenovačkog logora.

Iz Uštice se u Dnevnik u podne javila Iva Magušić-Dumančić.

- Poruke s komemoracije i ove godine vrlo jasne. Treba se obilježavati kako se nikada ne bi zaboravilo i posebno kako se nikada ne bi ponovilo. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, danas je u svom govoru podsjetio na vrijeme Drugog svjetskog rata i istaknuo kako su Romi u Jasenovcu, ali i ovdje u Uštici, bili posebno nehumano tretirani i ubijani. Također je istaknuo kako je romska zajednica u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina puno napredovala, kako sudjeluju u vlasti kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, ali isto tako i da su vrlo aktivni u političkom, ali i društvenom životu. Ipak, istaknuo je kako se Romi u Hrvatskoj i dalje susreću s brojnim problemima, posebno naravno su tu istaknuti diskriminacija, ali i mržnja s kojima se susreću i istaknuo je kako to treba zaustaviti. I ove godine dotaknuo se negiranja holokausta, ali i ustaškog pozdrava 'za dom spremni' i istaknuo je kako za to trebaju biti veće kazne. Inače, ovdje u Uštici nakon Drugog svjetskog rata pronađena je 21 masovna grobnica, ovdje je ubijeno više od 16 tisuća Roma, a više od pet tisuća bili su žene i djeca, javila je Magušić-Dumančić.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi prisjetio se svih romskih žrtava Drugog svjetskog rata, pa i onih iz Jasenovca, čiji broj još nije konačan. U ustaškom Jasenovačkom logoru, tzv. "logoru 3c", Romi su, dodao je evidentirani kao broj, a ne osobnim podacima. Kajtazi je posebno upozorio na termin "Samudaripen", koji je za ratni genocid nad Romima odabrala romska zajednica.

- Trebalo nam je gotovo 80 godina da se demografski oporavimo od tog pokušaja uništenja našeg naroda. Zbog toga to svake godine moramo ponavljati. Ovaj datum je izabran jer upravo 2. kolovoza, kada je 1944. godine u Auschwitzu ubijena posljednja grupa od 2897 Roma, uglavnom žena, djece i starijih osoba, rekao je Kajtazi.

- Poruka je svake godine ista. Doista, za mir, cijeniti, poštivati jedno drugog, pogotovo da se ovakve stvari nikad više ne dese, ali evo, nažalost, imamo taj rat u Ukrajini i svi mi molimo Boga da to prestane što prije, ističe Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara".

- Svi moramo raditi na tome, graditi jedno bolje zajedničko društvo kako priliči jednoj prozapadnoj državi, kao što je to Republika Hrvatska, poručio je Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na području Romskog memorijalnog centra, uz grobnicu ekshumiranih žrtava brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeća u spomen na 2. kolovoza 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz pogubljena posljednja skupina od 2897 Roma.

Vijence su uz ostale, položila izaslanstva Predsjednika RH, Sabora, Vlade, Saveza Roma "Kali Sara", brojnih diplomatskih izaslanstava veleposlanstava u Hrvatskoj, te udruge i pojedinci.

U sklopu svečanosti, koju su organizirali Savez "Kali Sara" i Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazij otvorena je Aleja romskih žrtava, te skulptura i park Hajrije Imeri Mihaljić, prve romske pravednice među narodima, koja je riskirajući vlastiti život iz koncentracijskog logora spasila malu židovku Ester.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u srijedu će u 20 sati na zagrebačkom Zrinjevcu biti održan koncert Europskog orkestra za mir "L'Orchestra Europe per la Pace" predvođenog talijanskim glazbenim virtuozom Santinom Spinellijem.

Iako se posljednjih godina komemoriraju romske žrtve, povjesničar Danijel Vojak ističe kako nam unutar hrvatskog obrazovnog sustava nedostaje sjećanje na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu. 

- Nedostaje nam to sjećanje na neki način unutar hrvatskog obrazovnog sustava. U većini udžbenika ide sintagma - i oni su stradali, a da nemate nikakvu popratnu informaciju tko su bili ti Romi, da Romi nisu bili strani element, oni su bili ljudi koji su se tu doselili najmanje od 13. stoljeća. Oni su jedna od najstarijih manjinskih zajednica u Hrvatskoj. Isto tako treba se govoriti o hrabrosti Roma koji su bili aktivni sudionici narodno oslobodilačkog pokreta, koji su se borili aktivno protiv ustaške vlasti, poručio je Vojak.

Izjava povjesničara Danijela Vojaka

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!