08:23 / 21.08.2018.

Autor: HRT

Muslimani slave Kurban-bajram

Molitva u Rijeci (Goran Kovacic/PIXSELL)

Molitva u Rijeci (Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.
Muslimani slave danas Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna. Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku. Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Održane su molitve u svim islamskim centrima. U islamskm centru u Rijeci jutarnju molitvu predvodio je imam Hajrudin Mujkanović. Iz Rijeke se javila Ivana Bilen.Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je Kurban bajramsku poruku 2018./1439. svim vjernicima uz tradicionalnu poruku Bajram šerif mubarek olsun iz, kako je istaknuo, najodabranijega mjesta na zemaljskoj kugli - iz Harema Kabe u Mekki. "Iz podjele kurbana, istaknuo je Hasanović, vidimo upućenost na bližnjega, susjeda i one koji su u potrebi. Time se jasno vidi izražena socijalna dimenzija islama koji ne gleda ljude po njihovu podrijetlu, vjeri, naciji, boji kože, spolu ili bilo čemu drugom već gleda čovjeka kroz prizmu odanosti Bogu, spremnosti na žrtvu, jačanju obiteljskih i susjedskih odnosa i pomoć onima koji su u potrebi. To moramo naučiti i primijeniti iz institucije kurbana", poručio je, među ostalim. "Naši centri i naše džamije naša su ogledala, a jedan prekrasan centar trenutčno radimo u Sisku. Pozivam vas da današnjim prilogom na sergiji pomognete izgradnju Islamskoga centra u Sisku", poručio je vjernicima muftija Hasanović.U povodu najvažnijeg islamskog blagdana, praznika prinošenja žrtve Kurban-bajrama - čestitke islamskim vjernicima i predsjedniku Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj Azizu efendiji Hasanoviću uputili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i kardinal Josip Bozanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!