Obilježen Svjetski dan Roma

08.04.2021.

16:53

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Svjetski je dan Roma. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj ih živi gotovo 17 tisuća, a neslužbeno čak 40 tisuća. Na svečanosti u Zagrebu poručeno je da se Romi, unatoč pozitivnim pomacima, i dalje suočavaju s diskriminacijom, problemima u integraciji, obrazovanju i zapošljavanju.


Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma prije 50 godina u Londonu.

-Zapravo tu je nastala velika prekretnica za romsku zajednicu čitavog svijeta, kaže Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma „Kali Sara”.

Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu vezane za naziv romskog naroda, himnu, jezik i zastavu. No važno je i dalje raditi na integraciji i osnaživanju položaja Roma.

- Očekujemo da ćemo nastaviti raditi na uspostavljanju minimuma civilizacijskog standarda za sve naše građane. Dostupnost vode, struje, i osnovne ceste i prometne infrastrukture na području naseljenom Romima. Dostupnost predškola, desegregacijskih škola te obrazovanja općenito. Povećanje i mogućnosti za trajno zapošljavanje, rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Na proslavi, Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" dodijelio je godišnju nagradu premijeru Plenkoviću za doprinos razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj. Tijekom povijesti, Romi su osobito stradali u vrijeme Drugoga svjetskog rata, o čemu danas svjedoči i Memorijalni centar u Uštici.

- Povijest dakako ne možemo promijeniti i za time možemo samo iskreno žaliti i ta nedjela osuditi. Ono što danas možemo učiniti jest graditi tolerantno društvo, u kojem je takvo što nedopustivo i u takvom duhu odgajati mlade generacije, poručio je Andrej Pelnković, predsjednik Vlade.

A već 9 godina Grad Zagreb stipendira mlade Romkinje i Rome. Pomaže im u školovanju i uključivanju.

- Do sada je dodijeljeno 468 stipendija Romima, od toga 431 učenicima i 37 studentima. To je daleko najveća investicija u budućnost romske zajednice, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba.

U sklopu svečanosti otvorena je i izložba "50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971." Večeras će i fontane zasvijetliti u bojama romske zastave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!