Pripreme i običaji za Uskrs vjernika po julijanskom kalendaru

15.04.2023.

17:20

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Pravoslavni Uskrs

Pravoslavni Uskrs

Foto: HTV / HRT

Za najveći kršćanski blagdan Uskrs, zadarska se pravoslavna zajednica okuplja u crkvi svetog Ilije. Ondje je sve spremno za sutrašnje slavlje.


Srpska pravoslavna crkva svetoga Ilije proroka, s bogatom i jedinstvenom riznicom, jedan je od najvrednijih kulturnih spomenika Zadra. Danas je u njoj služena samo jutarnja liturgija, no pred gospođom Ankom još je mnogo posla.

- U petak muški odlaze za svojim poslom, idu do tržnice, mesnice, idu kupovati što tko hoće, jer će netko pečenje, netko ovo, netko ono. Žene ostaju kući, da bojaju jaja i da pripremaju pogače, kolače i tako te stvari. Navečer kad završe onda dođu ovdje i onda bude do kasno za HRT Regionalni dnevnik rekla je Anka Drča.

U subotu treba sve pripremiti, jer se na Uskrs po kući ne radi baš ništa. U nedjelju se pripremljena hrana donosi u crkvu na blagoslov, a poslije liturgije vjernici se ostaju družiti.

- Kad se ta jaja osveštaju, onda svi uzimamo ta jaja, čestitamo jedno drugom Uskrs i ljubimo se i tucamo se s jajima, kazala je Anka. 

Običaji 


U crkvi se vjernici časte hranom koju su donijeli, nakon čega se odlazi na obiteljski ručak. Gospođa Anka pamti okupljanja iz djetinjstva, kad su nakon ručka djeca dobivala zadatak.

- Svi u polje brati šparoge, kad nabereš šparoge dođete kući i koristite i jaja. Kuhaju se te šparoge i ujutro bi to bio doručak, rekla je Anka. 

Tako se nastavlja slaviti i u ponedjeljak. Dok dovršavaju pripreme za sutrašnji blagdan, svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želimo miran i sretan Uskrs. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!