Božićne liturgije u pravoslavnim crkvama diljem zemlje

12:23 / 07.01.2022.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/IMS/HRT

Liturgiju u sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je marčanski episkop Sava

Liturgiju u sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je marčanski episkop Sava

Foto: HTV / HRT

Na liturgijama diljem Hrvatske isticala se poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. Pozvao je vjernike da u molitvama zahvale medicinskom osoblju, da budu slobodni, ali i odgovorni u poštovanju mjera.


Božićna liturgija u pravoslavnim crkvama diljem zemlje. Mnogima je ovo najradosniji blagdan.

- Želja je da budemo svi dobri i mirni i da poštujemo jedni druge, kazala je jedna gospođa.

- Mir svima nama ljudima. Sretan Božić i onima koji su prije slavili i koji danas slave, rekao je jedan gospodin.

U skladu s tradicijom, Božić se slavi u krugu obitelji.

- Obično s trpezom imamo i goste neke, kumove i tako. Da nas bude puno za stolom, rekla je jedna gospođa.


Protojerej-stavrofor Duško Spasojević pročitao je poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija koji je pozvao vjernike da u svojim molitvama zahvale liječnicima i medicinskom osoblju, da mole za bolesne i njihovo ozdravljenje, za što brži nestanak koronavirusa, da budu slobodni, ali i odgovorni i poštuju sve mjere koje propisuju vlade i nadležne institucije. 

Govorio je i o odnosu čovjeka i prirode.

- Virus korona kao i svaki drugi virus samo je odraz nesagledivo dubljeg problema. Prema tome on je, pored ostalog, izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovijestima božjim jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je bog ustanovio ona prestaje da biva našim miroljubivim staništem. Ona dugo pamti i trpi nepravdu ali prije ili kasnije uzvraća udarcima.

- U blagdanskoj božićnoj radosti s posebnom pastirskom brigom i odgovornosti, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u domovini i iseljeništvu, gdje god žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci, poručio je Porfirije dodavši kako je Crkva uz njih bila dosad i da će uvijek biti.

Blagdanska radost, naglasio je, neka bude hranjena ljubavlju koja je vođena brigom o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći pravi mir i radost.

- Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga što nama drugi čine zapitajmo komu smo mi bližnji i što za druge mi činimo, poručio je.

Porfirijeva poruka čula se i u Rijeci.

- Čestitamo svim liječnicima i zdravstvenim radnicima za koje uznosimo molitve bogomladencu Hristu. Ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe, rekao je protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki.

Uz molitvu, zapaljene su svijeće.

- Za mene i za moju obitelj i to držim još od pamtivijeka, od oca pokojnoga, rekao je jedan gospodin.

Želje vjernika sažete su u tri riječi - ljubav, mir, zdravlje. 

Makedonski vjernici Božić proslavili u prvoj makedonskoj crkvi u Hrvatskoj

Makedonski vjernici Božić prema julijanskom kalendaru proslavili su u novoizgrađenoj, prvoj makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, na zagrebačkoj Knežiji.

Makedonskim vjernicima, koji su do prije nekoliko mjeseci svoja liturgijska slavlja održavali u kapelici sv. Roka - prostoru koji im je ustupila Zagrebačka biskupija, nova je crkva dodatan razlog za božićno veselje.

- Prelijepo, s obzirom da nakon tolikih godina, iščekivanja, očekivanja, ulaganja, doslovno se sve svodi na ono vjera, nada i ljubav, rekao je Andreas.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!