07:14 / 24.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

U SAD-u ukinuta stanka za uporabu cjepiva Johnson&Johnsona

ilustracija

ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Američka Agencija za hranu i lijekove i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli su stanku za uporabu cjepiva Johnson&Johnsona, priopćila je Agencija za hranu i lijekove.

- Sjedinjene Države mogu odmah nastaviti s primjenom cjepiva Johnson&Johnsona, izjavili su vrhovni zdravstveni regulatori, završavajući desetodnevnu stanku kako bi istražili vezu cjepiva s iznimno rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lijekove u zajedničkoj su izjavi poručili dao će zdravstveni sustavi i primatelji cjepiva biti upozoreni na rizik od potencijalno fatalnog sindroma koji uključuje ozbiljne krvne ugruške i niske trombocite.

Agencije su odluku donijele nakon sastanka vanjskih savjetnika CDC-a koji je preporučio da se zaustavi cjepljenje cjepivom J&J-a. Odluka je uslijedila nakon istraga agencija o rizicima od cjepiva.

- Više ne preporučujemo pauzu u uporabi ovoga cjepiva - izjavila je ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky na brifingu za novinare, dodajući kako bi se cjepivo moglo odmah početi upotrebljavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!