FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna

24.02.2021.

15:41

Autor: Hina

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Samo jedna doza cjepiva Johnson&ohnsona protiv COVID-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.


O odobrenju bi u petak trebali odlučiti neovisni stručnjaci FDA-e.FDA nije obvezan postupiti po savjetu svojih stručnjaka, no tako je postupio pri odobrenju cjepiva Pfizera te Moderne.

Cjepivo J&J's učinkovito je 66 % u sprječavanju više varijanti COVID-19 u istraživanjima u svijetu koja su obuhvatila 44.000 ljudi, objavila je tvrtka u siječnju.

Njegova djelotvornost varirala je u rasponu od 72 % u Sjedinjenim Državama, 66 % u Latinskoj Americi te 57 % u Južnoj Africi gdje se proširio novi soj.

U zaustavljanju težih oblika bolesti učinkovito je 85 %.Cjepivo je bilo djelotvorno u smanjenju rizika od COVID-19 i prevenciji što je potvrđeno PCR testom najmanje 14 dana nakon cijepljenja, navodi FDA.

Tri primatelja cjepiva u ispitivanjima su imala ozbiljne nuspojave, no FDA nije analizom utvrdila nikakve specifične razloge koji bi priječili hitno odobrenje.

Tvrtka Johnson & Johnson dosad nije objavila pojedinosti o svojim kliničkim ispitivanjima osim o postotku učinkovitosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!