08:50 / 14.05.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Akrap: Bliski istok izrazito nestabilan i opterećen neriješenim pitanjima

Akrap: Bliski istok opterećen neriješenim pitanjima

Akrap: Bliski istok opterećen neriješenim pitanjima

Foto: Studio 4 / HRT

"Područje Bliskog istoka izrazito je nestabilno, opterećeno brojnim otvorenim neriješenim pitanjima na nacionalnoj, vjerskoj, političkoj i društvenoj razini", rekao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost i za HRT-ov Studio 4 govorio o detaljima izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je započeo kopneni napad, vojne snage ušle su u pojas Gaze, kraj sukoba se ne nadzire.

- Teško je znati što se događa ako ne znamo kontekst na unutarnjem i međunarodnom političkom planu s obzirom na razvoj situacije ne samo zadnjih nekoliko godina, već desetljeća, objašnjava Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost.

- Područje Bliskog istoka izrazito je nestabilno, opterećeno brojnim otvorenim neriješenim pitanjima na nacionalnoj, vjerskoj, političkoj i društvenoj razini, dodaje.

Akrap kaže kako je sporazum iz Osla '93. godine pokušao riješiti određena pitanja i stvarati veze kako bi se stvorila homogenija održiva zajednica unutar države Izrael.

- Ovaj sukob sagledavam kao nastavak sukoba niskog intenziteta i rata u cyber domeni koja se provodi od svibnja prošle godine, kaže stručnjak za sigurnost.

- Tada je Iran iskoristio svoje cyber mogućnosti i situaciju covid krize kada je veliki broj ljudi bio prisiljen raditi od kuće i obrambeni sustavi je bio na nižoj razini te je korištenjem cyber prostora napao izraelski vodoopskrbni i vodoprerađivački sustav, dodaje.

Akrap kaže kako je na Bliskom istoku voda važniji dio strategije nego nafta, budući da Izrael oko 85 posto svoje vode dobiva procesom desalinizacije i da su upravo najveći pogoni napadnuti kako bi se taj proces probao omesti.

Unutarnja politika Izraela

- Održana su četiri kruga parlamentarnih izbora u posljednje dvije godine i još uvijek nema mogućnosti da se formira snažna koalicijska vlada.

- Vrlo vjerojatno je došlo do mogućnosti daje stranka izraelskih Arapa pristala ući u novu vladu s novim premijerom koji ne bi bio Benjamino Netanyahu. To Hamasu, radikalima i ekstremistima ne odgovara. Nakon pobune manjeg dijela Palestinaca, teško je očekivati da će doći do formiranja takve koalicijske vlade, zaključio je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost.

- Duboka podijeljenost društva u Izraelu, ne samo između Izraelaca i Arapa, nego i između Izraelaca, i nasilje na ulicama je ono što treba zabrinjavati. Rat će se zaustaviti za nekoliko dana, nažalost će biti žrtava, ali društvene podjele trebaju zabrinuti sve aktere političkog i društvenog života u Izraelu, upozorava Akrap.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!