07:53 / 14.05.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Borrell: Europa ne može izvršiti pritisak na Izrael

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Olivier Matthys / Pool via REUTERS

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako Europska unija nije sposobna posredovati u izraelsko-palestinskom sukobu.

- Pozvali smo na prekid sukoba, no tko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već dulje Europa nije sposobna za to, izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi "Europska vanjska politika u doba Covida 19".


- Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ako to žele, napomenuo je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.


Američki predsjednik Joe Biden ranije tijekom dana opravdao je intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno 103 Palestinaca, od kojih 27 djece. Istovremeno je u Hamasovu raketiranju iz Pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.


- Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu, rekao je Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!