07:35 / 14.05.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Izrael nastavio bombardirati Gazu; Najmanje 119 žrtava, među kojima 31 dijete

Pojas Gaze: Palestinci napuštaju kuće tijekom napada

Pojas Gaze: Palestinci napuštaju kuće tijekom napada

Foto: Mohammed Salem / REUTERS

Izrael je nastavio bombardirati Gazu topničkim i zračnim udarom, kao odgovor na novu salvu raketne vatre iz enklave pod vodstvom Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da ipak nije ušla u pojas Gaze, iako su u petak rano ujutro objavili da su i kopnene snage ušle u palestinsku enklavu, javlja AFP. Sukob ulazi u peti dan. Više od 100 ljudi ubijeno je u Gazi, a sedam u Izraelu. Samo jutros ispaljeno je više od 250 raketa prema Izraelu. Premijer Benjamin Netanjahu najavio je nastavak borbe sve dok se ne zajamči sigurnost države.


Demokratska zastupnica Rashida Tlaib, palestinsko-američka članica Kongresa SAD-a, u emotivnom istupu kritizirala je američkog predsjednika Joea Bidena i druge američke lidere, te istaknula da Palestinci imaju ljudska prava. 

Nešto nakon ponoći, vojska je poslala poruku medijima da su trupe "u" pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP.

- Izraelske zračne snage i kopnene trupe izvode napad u pojasu Gaze, kazao je Conricus, potvrdivši da su izraelski vojnici ušli u palestinsku enklavu.

No, dva sata kasnije, vojska je izdala "pojašnjenje" rekavši da u Gazi "nema vojnika", a glasnogovornik vojske pozvao se na "pogrešno shvaćenu internu komunikaciju" kako bi objasnio situaciju.

Gotovo svi svjetski mediji, od New York Timesa do Guardiana, objavili su početak izraelskih kopnenih operacija u Gazi.

Teško topništvo i zračni udari

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre duboko u izraelski teritorij.

Kako su neprijateljstva ušla u peti dan, bez ikakvih znakova jenjavanja, izraelska vojska izjavila je nešto nakon ponoći da zračne i kopnene snage napadaju enklavu pod vodstvom Hamasa.

Iako se u izjavi ne navode daljnji detalji, dopisnici izraelskih vojnih listova koje oružane snage redovito izvještavaju rekli su da se ne radi o kopnenoj invaziji i da su trupe gađale topništvo s izraelske strane granice.

Stanovnici sjeverne Gaze, u blizini izraelske granice, rekli su da nisu vidjeli tragove izraelskih kopnenih snaga unutar enklave, ali izvijestili su o žestokoj topničkoj vatri i desecima zračnih udara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da će kampanja "potrajati duže vrijeme". Izraelski dužnosnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanijet snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre.

video thumb

Žrtve napada


Zdravstveni radnici na sjeveru Gaze rekli su da je ubijena žena i troje njezine djece u izraelskoj operaciji i da su njihova tijela izvučena ispod ruševina njihova doma. Nakon izraelskih napada ubrzo su palestinski militanti nastavili raketirati izraelski južni teritorij.


Najmanje je 119 žrtava u Gazi, među kojima 31 dijete i 19 žena, a još 830 je ranjeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih radnika.


U Izraelu je osam žrtava: vojnik u ophodnji na granici s Gazom, te šest izraelskih civila, uključivo stariju ženu koja je pala na putu do skloništa u petak te dvoje djece, objavile su izraelske vlasti.


Izraelska vojska tvrdi da je usmrtila između 80 i 90 palestinskih militanata i tvrdi da su oni ispalili 1800 raketa na Izrael od kojih je 430 palo na teritorij Gaze ili se nije aktiviralo.

Povijest napada


Sukobi vojske i militanata raspirili su napetosti između izraelskih Židova i izraelskih Arapa, potomaka Palestinaca koji su ostali na teritoriju tek ustanovljene židovske države 1948.

Ta manjina izraelskih Arapa čini 21 posto stanovništva Izraela, dio njih živi u miješanim općinama sa Židovima i u proteklih nekoliko dana, zbog nasilja između dviju zajednica predsjednik Izraela upozorio je na opasnost od građanskog rata.


U četvrtak je izraelska vojska objavila da jača vojnu prisutnost na granici s Gazom, zbog čega su se javila nagađanja da bi se mogle ponoviti izraelske ofenzive na Gazu iz 2009. i 2014.


No promatrači smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan jer Izrael oklijeva izložiti svoju vojsku mogućim velikim žrtvama na Hamasovu teritoriju.


Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju će razgovarati o stanju u Gazi, najavili su diplomati pošto su se Sjedinjene Države usprotivile sastanku u petak.


Mirovno posredovanje Egipta, Katara i Ujedinjenih naroda nije još dalo nekih rezultata.


Sve se događa u vrijeme kada Izrael ima tehničku vladu nakon još jednih u nizu izbora koji zadnjih godina nisu uspjeli iznjedriti jasnog pobjednika i čini se da su izgledi tehničkog premijera Netanyahua da ostane na vlasti znatno poboljšani pošto oporbeni centrist Yair Lapid još uvijek nije uspio formirati vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!