Aktivisti pozivaju Ratzingera da prestane koristiti papinsko ime

24.01.2022.

09:39

Autor: V.G./HRT/Hina

Joseph Ratzinger

Joseph Ratzinger

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Feminističke aktivistice pozvale su papu emeritusa Josepha Ratzingera da se prestane koristiti papinskim imenom Benedikt XVI. dok traje istraga o slučajevima zlostavljanja u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj.

Očekujemo od Josepha Ratzingera da se prestane koristiti svojim papinskim imenom i s njim povezanim naslovima i obilježjima, navodi feministička inicijativa Maria 2.0.

Aktivisti su optužili Ratzingera da je, kao nadbiskup u to vrijeme, umanjio važnost seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba, na gotovo drzak način.

Ratzinger je vodio nadbiskupiju Muenchena i Freisinga od 1977. do 1982., nakon toga je postao kardinal te je na kraju preuzeo papinstvo.

Nadbiskupija je sama naručila izvješće u kojem je zaključeno da se slučajevi seksualnog zlostavljanja u biskupiji desetljećima ne rješavaju na odgovarajući način.

U izvješću je navedeno najmanje 497 žrtava te 235 navodnih počinitelja, ali sumnja se na znatno veći broj neotkrivenih slučajeva.

Regionalni crkveni čelnici kritizirani su jer su očito najprije stali na stranu klerikalnog sustava i pokušali ga zaštiti, umjesto da su pokazali empatiju prema pojedinačnim žrtvama zlostavljanja.

Trenutačno je 94-godišnji Ratzinger optužen po četiri točke neprimjerenog ponašanja. No u očitovanju obrane opovrgnuo je optužbe.

Bivši nadbiskup Friedrich Wetter također je optužen za neprimjereno ponašanje u nekoliko slučajeva, kao i trenutačni nadbiskup, kardinal Reinhard Marx.

Ovo izvješće ne smije ostaviti bez posljedica nadbiskupiju Munchena i Freisinga, ali i Katoličku Crkvu u cjelini, zaključila je inicijativa Maria 2.0. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!