17:54 / 20.01.2022.

Autor: P.F./Hina

Vatikan zatražio oprost za spolno zlostavljanje maloljetnika

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Vatikan je opetovao da osjeća sram i kajanje zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

- Izražavajući još jednom osjećaj srama i kajanja zbog nasilja nad malodobnicima koje su počinili svećenici, Sveta Stolica izražava svoju blizinu žrtvama i potvrđuje smjer kojim je pošla u zaštiti najmanjih jamčeći im sigurno okružje, rekao je novinarima Matteo Bruni, predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.

- Sveta Stolica ocjenjuje da treba dati svu nužnu pozornost dokumentu kojega sadržaj još nije vidjela. Idućih dana, nakon njegova objavljivanja, upoznat će se sa sadržajem i proučiti sve pojedinosti, dodao je.

Umirovljenog papu Benedikta XVI. koji se 2013. odrekao službe, teško se sumnjiči u tom neovisnom izvješću o spolnom zlostavljanju malodobnika u nadbiskupijama Muenchen i Freising koje je objavljeno u Njemačkoj. Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982. godine.

U izvješću koje je naručila Katolička crkva, odvjetnici navode da kardinal Joseph Ratzinger, prije nego je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvoricu crkvenih ljudi koje se sumnjičilo za spolno zlostavljanje malodobnika.

Ujedno upozoravaju na sustavno prikrivanje slučajeva nasilja nad malodobnicima između 1945. i 2019. s ciljem da se zaštiti Crkva kao ustanova.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. kojemu su 94 godine i živi u skrovitosti u samostanu u Vatikanu, odlučno je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao odvjetnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!