Američka vojska napala u Siriji ciljeve povezane s Iranom

24.08.2022.

07:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Američka vojska napala ciljeve u Siriji

Američka vojska napala ciljeve u Siriji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američka vojska priopćila je da je u utorak izvela zračne napade u sirijskom Deir al-Zoru na objekte koje koriste skupine povezane s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC).


Udari su uslijedili iako su Sjedinjene Države imale za cilj odgovoriti na nacrt sporazuma koji je predložila Europska unija kojim bi se vratio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. koji je bivši predsjednik Donald Trump napustio, a sadašnji predsjednik Joe Biden pokušao oživjeti.

Središnje vojno zapovjedništvo je u priopćenju reklo da su takvi napadi bili usmjereni na zaštitu američkih snaga od napada skupina koje podupire Iran.

Središnje zapovjedništvo nazvalo je napade "proporcionalnom akcijom s namjerom da se ograniči rizik od eskalacije i minimizira rizik od žrtava".

U priopćenju o američkom udaru u utorak ne spominje se je li bilo žrtava i ne navodi jesu li zračni udari izvedeni letjelicama s posadom ili bez posade.

U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, većina njih na istoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!