Blinken u Pekingu: Suradnja ili sukob Kine i SAD-a?

19.06.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Hina/D.M./HRT

Antony Blinken i Wang Yi

Antony Blinken i Wang Yi

Foto: Leah Millis / Reuters

Glavni kineski diplomat Wang Yi i američki državni tajnik Antony Blinken sastali su se u Pekingu. Tom prigodom Wang je Blinkenu naglasio kako Kina i SAD moraju birati između ''suradnje i sukoba'' te da njegova zemlja neće napraviti ''nikakav kompromis'' vezano za Tajvan.

Blinken je prvi američki državni tajnik koji je došao u službeni posjet Kini od 2018., a stigao je usred pojačanih napetosti između suparničkih sila. Wang je u hijerarhiji moći iznad kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga.

'Kina i SAD moraju izabrati - suradnja ili sukob'


- Potrebno je izabrati između dijaloga i sukoba, suradnje i sukoba. Održavanje nacionalnog jedinstva uvijek je u središtu kineskih temeljnih interesa. Vezano za to pitanje Kina neće činiti nikakve kompromise ili ustupke, rekao je Blinkenu Wang Yi, najviši dužnosnik Komunističke partije Kine (KPK) za diplomaciju, prenosi kineska javna televizija CCTV.

Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina, koju tek treba uspješno ujediniti s ostatkom svog teritorija od kraja Kineskog građanskog rata 1949. Bilateralni odnosi i dalje su napeti vezano za brojna pitanja. Među njima su rivalstvo u tehnologiji, američke sankcije protiv kineskih digitalnih divova, trgovina, tretman muslimanske manjine Ujgura u Kini i kineska potraživanja u Južnom kineskom moru.

Blinken s kineskim ministrom vanjskih poslova


Visoki kineski vanjskopolitički dužnosnik Wang Yi i američki državni tajnik Antony Blinken sastali su se u Pekingu u ponedjeljak, drugog dana Blinkenova službenog posjeta Kini. 

U nedjelju je Blinken razgovarao s ministrom vanjskih poslova Qinom sedam i pol sati, znatno dulje od planiranog. Tijekom sastanka Blinken je ponovio da SAD slijedi "viziju svijeta koji je slobodan, otvoren i podržava međunarodni poredak koji se temelji na pravilima". Pozvao je kineskog ministra vanjskih poslova u Washington, a obje strane izjavile su da su razgovori bili iskreni i konstruktivni.


Sastanak i s predsjednikom Xijem?


Postoje spekulacije da bi se Blinken poslije u ponedjeljak mogao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, ali zasad o tome nema potvrde iz Pekinga. Ako sastanak bude održan, to će se smatrati posebnom gestom vlade u Pekingu.


Tijekom svog prvog posjeta Kini u svojstvu najviše rangiranog američkog diplomata, Blinken se pozabavio nizom spornih pitanja, ali i područjima u kojima bi Peking i Washington mogli surađivati, priopćili su iz State Departmenta.


SAD i Kina imaju jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa u svijetu. Te su veze ozbiljno narušene nizom pitanja, kao što su potpora Kine ruskom ratu u Ukrajini, prijetnje iz Pekinga Tajvanu i tekući trgovinski sporovi u područjima poput naprednih računalnih čipova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!