10:38 / 24.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Australski premijer: Sudjelovanjem na samitu G20 Putin prelazi granicu

"Putin prelazi granicu"

"Putin prelazi granicu"

Foto: - / Shutterstock

Australski premijer Scott Morrison danas je kazao da je Putin "prešao granicu" jer namjerava prisustvovati samitu G20 Indoneziji krajem godine, usprkos velikim napetostima u Ukrajini. 

- Ruski napad na Ukrajinu "nasilan je i agresivan čin koji krši međunarodnu vladavinu prava, kazao je Morrison novinarima u Melbourneu.

- Činjenicu da ću sjediti za stolom zajedno Putinom, kojega SAD već proziva za ratne zločine u Ukrajini, smatram prelaženjem granice, dodao je.

- Washington je ocijenio da je Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine, te da je Moskva gađala civile te se služila vojnim taktikama kakve postoje u Čečeniji i Siriji, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Na pitanje koji je stav Australije, Morrison je kazao da se "Australija slaže oko procjene SAD-a, s obzirom na to što smo vidjeli".

- Znamo kakvo je Putinovo stajalište prema civilima, kazao je Morrison.

Ruska veleposlanica u Džakarti, Ljudmila Vorobjova, jučer je kazala da se Putin sprema sudjelovati na sastanku skupine G20 koji će se održati 30. i 31. listopada na indonezijskom otoku Baliju.

- Ovisi o situaciji. Putin planira doći na samit G20, kazala je Vorobjova novinarima, te dodala da samit nije prikladno mjesto za raspravu o ruskom napadu na Ukrajinu, koji je počeo prije mjesec dana.

Zapadne zemlje također razmišljaju o isključivanju Rusije iz G20.

Moskvi su već nametnule dosad neviđene sankcije zbog napada koji je uzrokovao humanitarnu krizu u Ukrajini te natjerao milijune ljudi da sigurnost traže u drugim državama Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!