13:46 / 10.01.2022.

Autor: Studio 4/P.F./HRT

Avdagić: Ako dođe do nemira u BiH to će biti i problem Hrvatske

Denis Avdagić o stanju u BiH

Denis Avdagić o stanju u BiH

Foto: Studio 4 / HRT

Glavna vijest koja je ovog vikenda obilježila regiju je svečano obilježavanje 30. rođendana Republike Srpske u Banja Luci velikim mimohodom u kojem su sudjelovali i policajci RS-a. Na svečanosti osim predsjednika Milorada Dodika, nazočna je bila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije. Svečanost je uveličao i saborski zastupnik Hrvatske i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Ustavni sud BiH proslavu tog datuma prije pet godina proglasio je neustavnom. Kakve su poruke poslane s ovog događaja i koliko to dodatno destabilizira BiH u ovom trenutku u emisiji HRT-a Studio 4 govorio je vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić.

O obilježavanju 30. rođendana Republike Srpske u Banja Luci

- Radi se o datumu koji je isključivo jednonacionalno usmjeren i koji je bio usmjeren prema rušenju tadašnje Socijalističke Republike BiH. Nešto kasnije je održan referendum na kojem je ogromna većina građana BiH odlučila da BiH ide putem samostalnosti. Gledajući na događaje koji su tada bili jasno vidljivi u Hrvatskoj, ratne operacije koje su odnosile veliki broj civilnih žrtava, građani su smatrali da je to trenutak u kojem oni isto tako moraju krenuti putem samostalnosti bojeći se da im ne uslijedi ono što im je nažalost uslijedilo u puno gorem omjeru nego što je bilo u Hrvatskoj. Taj datum je posve ispravno proglašen neustavnim, rekao je Avdagić.

Dodao je kako bi odluku da su taj datum i proslava neustavni trebale poštovati i susjedne države.

- No tamo je bila i Brnabić i Dačić i Pupovac i ruski veleposlanik te su time jasno pokazali koga i što oni podržavaju u BiH, dodao je.

O izjavama Dodika Brnabić

Komentirajući izjave Dodika da je BiH poput NDH i da je počinila genocid nad srpskim narodom te izjavu Brnabić da je RS osnovana kako se ne bi ponovio Jasenovac, Avdagić je istaknuo kako su njih dvoje bili usklađeni u tim porukama. 

- Vidimo jednu potpunu odsječenost od realnosti svega onoga što se dogodilo u BiH i to je ono što upozorava, rekao je.

O američkim sankcijama Dodiku Avdagić je rekao kako je Dodik vrlo jasno poručivao vulgarnim rječnikom kako on gleda na te sankcije. 

- Sigurno je da u BiH nema želje među građanima za pravim raznim sukobima. Za BiH nije ovo dobar trenutak i bit će potrebno da međunarodna zajednica malo više djeluje od samih sankcija ako se želi spriječiti da situacija ne ode predaleko kada će biti puno teže raditi aktivnosti u tom smjeru, naglasio je Avdagić.

"Republika Srpska nema se braniti ni od koga"

Govoreći o vojnoj paradi u Banjoj Luci Avdagić je rekao kako se Republika Srpska nema braniti ni od koga svoju neovisnost.

- BiH je država, a entitet RS nije ugrožen ni od koga osim od djelovanja gospodina Dodika i ostalih u vlasti. Ovime se izaziva međunarodna zajednica u trenutku kada i Europa i Zapad moraju suočiti s činjenicom da Rusija prijeti opstojnosti Ukrajine. Djelovanjem ruskih diplomata Republika Srpska i Srbija odavno su postale monete za potkusurivanje interesa Rusije prema zemaljama, prije svega, koje su im bliske, smatra Avdagić te je dodao kako je ova proslava u RS prekrajanje krvave prošlosti te da se u RS ne vidi niti malo želje da se pokaže aspiracija prema očuvanju BiH i prema multinacionalnoj BiH koja je tako postavljena.

Avdagić je naglasio kako dosad nitko od zapadnih političara nije Dodika odbacio kako sugovornika po pitanju budućnosti BiH pa ni američka administracija bez obzira na sankcije koje mu je uvela.

- Posve je jasno da je ovo bila jedna velika pljuska svima koji misle da je Dodik adekvatan sugovornik. Poruke da je BiH jednaka NDH su promašene teorije, rekao je.

Smatra da je u Republici Srpskoj odsječena različita istina koja je rezultat odgoja i obrazovanja mladih te onda oni ne razumiju što se dogodilo u BiH.

- Tamo postoji površan pristup. Ne razumije se dubina situacije, ne može se ostaviti nezacijeljene rane prošlosti, rekao je.

O izbornom zakonu, Izetbegoviću i Plenkoviću

Govoreći o izbornom zakonu u BiH rekao je kako se gubi vezivno tkivo unutar svih građana BiH i smatra da je to problematično. 

- Bakir Izetbegović itekako razumije ovaj trenutak i cijeni pokušaje koje  čini premijer Andrej Plenković. Ako to spojimo s naporima američke i EU administracije čini mi se  da je pogodan trenutak da dođe do pomaka što se tiče izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi, rekao je Avdagić te istaknuo da je bilo prostora da do dogovora dođe i ranije ali je tome doprinijela i COVID situacija koja je smanjila broj mogućih susreta i sastanaka.

- Mislim da volje ima i nadam se da će ovaj mjesec doći do dogovora koji će relaksirati odnosi u Federaciji BiH te će se onda svi moći pozabaviti pitanjem Republike Srpske i onoga što radi Dodik. Slijedi nova turistička sezona i dođe li do nemira u BiH onda to neće biti samo problem BiH nego i Hrvatske, uvjeren je Avdagić.

Smatra da interes Milorada Dodika i predstavnika u RS nije jednak kao interes Hrvata u Federaciji.

- To što su u RS postali kratkotrajni saveznici ili podržavatelji činjenice da se mora riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u predstavljanju kao konstitutivnog naroda u tijelima BiH mislim da razumije i većina bošnjačkih političara, međutim nisu to iznijeli i nisu shvatili ozbiljnost situacije, to je problem, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!