20:02 / 09.01.2022.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Banja Luka: Svečanostima i vojnom paradom obilježen 9. siječnja

Banja Luka

Banja Luka

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

U Banjoj Luci brojnim je svečanostima, pa i vojnom paradom, obilježen 9. siječnja, Dan Republike Srpske. Ustavni sud BiH proslavu tog datuma prije pet godina proglasio je neustavnom. Sve bi moglo samo dodatno doliti ulje na vatru u najtežoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini od završetka rata, a zemlju u listopadu čekaju izbori.


Svečani mimohod s 2700 sudionika u Banjoj Luci pratilo je političko vodstvo Republike Srpske, dužnosnici i vojni časnici Srbije, ruski veleposlanik.

- Kažu da ne možemo da slavimo 9. siječnja, a mi kažemo da možemo, ili oni koji nam uporno šalju neke sankcije, a meni je ovo dokaz da slušam vas, da sam ja izabran u ime vas, da ja ovdje nisam izabran da radim ono što hoće Amerikanci, nego ono što hoće ovaj narod i zato sam tu, zavjetovao se Republici Srpskoj koja računa na mene, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Na sinoć održanoj svečanosti Dodik je usporedio BiH s ustaškom državom te ponovio kako je raspad neizbježan. U publici srbijanska premijerka, patrijarh i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

- Suživot je moguć ako je svatko na svome, ako se poštuje, ako svi u suživotu vide neku vrijednost, a suživot je farsa Bošnjaka, rekao je Dodik.

Potporu mu je dala srbijanska premijerka koja je izrazila neslaganje s američkim sankcijama.

- Izuzetno me brinu izazovi i problemi sa kojima se suočava RS, njeno rukovodstvo i predstavnici srpskog naroda u BiH. Duboko me zabrinjava odluka SAD-a kao i način i obrazloženje o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku.To zahtijeva od nas racionalno i odgovorno ponašanje, rekla je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije.

Bošnjačko političko vodstvo u Sarajevu pozdravlja sankcije Dodiku, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da uvjetima poteza kojima se ruši država ne može biti dijaloga. Hrvatsko pak političko vodstvo u BiH smatra da se kriza može riješiti samo dijalogom.

- U Republici Srpskoj kao dijelu BiH i ljudima koji sjede u institucijama BiH vi morate razgovarati, bili oni pod sankcijama ili ne bili. Ja bih tu razdvojio dvije stvari, jedno je kriminal, korupcija za koji ima dokaz, neky institucije BiH izvole procesuirati, a drugo je priča opća koja počiva na nekim načelima. Činjenica je da ovdje ne funkcionira pravna država, poručio je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

Priča o promjeni Izbornog zakona pala je u drugi plan, a bez nje teško će biti održati izbore u listopadu. Pred Bosnom i Hercegovinom je još jedna teška godina u kojoj se krizi zbog zapaljive retorike ne nazire kraj.


U Sarajevu je, ispred veleposlanstva Republike Srbije, prosvjedovalo više desetaka ljudi. Negodovali su zbog sudjelovanja visokih predstavnika Republike Srbije u neustavnoj proslavi dana Republike Srpske u Banja Luci.

- Bojkotiramo sam dolazak visokih dužnosnika Srbije, time ne poštuju suverenitet, teritorijalni integritet države BiH, poručuju prosvjednici i dodaju:

- Ovo nije mjesto svake osobe iz kantona Sarajevo pa ni Federacije nego svake osobe koja voli državui BiH i jedino na taj način možemo funkcionirati kao zajednica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!