Aziju zahvatio novi val COVID-a

14.07.2022.

10:30

Autor: Hina/HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: ilustracija / Shutterstock

Novi val zaraze koronavirusom brzo se širi Azijom, stanovnici od Novog Zelanda do Japana upozoreni su da poduzmu mjere opreza kako bi usporili izbijanje i spriječili preopterećenost zdravstvenih sustava.

Ponovni porast zaraženih, uglavnom omikron varijantom BA.4/5 dodatni je izazov za vlasti koje se bore s ekonomskim posljedicama ranijih valova pandemije dok pokušavaju izbjeći produljenje ili ponovno uvođenje nepopularnih ograničenja.

Vlada Novog Zelanda u četvrtak je najavila besplatne maske i brze antigenske testove dok pokušava ublažiti pritisak na zdravstveni sustav zemlje, koji se nosi s priljevom oboljelih od COVID-a i gripe tijekom zime na južnoj hemisferi.

"Nedvojbeno je da kombinacija naglog porasta slučajeva COVID-a-19 i hospitalizacija, najgora sezona gripe u zadnje vrijeme i manjak osoblja zbog bolesti stavlja zdravstvene radnike i cijeli zdravstveni sustav pod veliki pritisak, istaknula je ministrica za odgovor na COVID-19 Ayesha Verrall, stoji u priopćenju.

Novi Zeland, s 5,1 milijun stanovnika, trenutno ima gotovo 69.000 zaraženih. Od toga je 765 zaraženih pacijenata u bolnici, što je uzrokovalo duže čekanje i otkazivanje operacija.

U Japanu su novi slučajevi covida-19 porasli do razine koja nije viđena od početka ove godine. Vlada je pozvala građane na poseban oprez uoči nadolazećeg produljenog vikenda i skorašnjih ljetnih školskih praznika.

Japan je u srijedu izvijestio o gotovo 95.000 slučajeva, a broj novozaraženih porastao je za 2,14 puta u usporedbi s prošlim tjednom, prema glasnogovorniku vlade.

- Broj novih slučajeva raste u svakoj prefekturi u Japanu i čini se da brzo raste, rekao je ministar zdravstva Shigeyuki Goto na početku sastanka odbora za borbu protiv koronavirusa.

Tokio je podigao stupanj pripravnosti na najviši stupanj.

- Sutra ćemo održati sastanak radne skupine kako bismo odlučili o mjerama koje ćemo poduzeti ovog ljeta, uzimajući u obzir nacionalni trend i mišljenja stručnjaka, rekao je guverner Tokija Yuriko Koike na sastanku.

Kao i Novi Zeland, Južna Koreja je hvaljena zbog svog odgovora na početku pandemije, ali do srijede se dnevni broj zaraženih utrostručio u tjedan dana na više od 39.000.

Dužnosnici i stručnjaci očekuju da će dnevni broj zaraženih u Južnoj Koreji doseći 200.000 otprilike od sredine kolovoza do kraja rujna i proširuju cijepljenje busterom, ali ne planiraju ponovna ograničenja.

Australija je upozorila da bi mogla biti pogođena najgorom epidemijom COVID-a-19 u sljedećih nekoliko tjedana potaknutom omikron varijantama BA.4/5. Vlasti su rekle da se mogu očekivati "milijuni" novih infekcija, ali su odbacile bilo kakva stroga ograničenja za suzbijanje širenja.

- Otišli smo dalje od toga... nismo u eri lockdowna i takvih stvari, rekao je savezni ministar zdravstva Mark Butler u četvrtak za radijsku postaju 2GB, iako je pozvao Australce da ponovno razmisle o radu od kuće.

Australski bolnički prijemi već se kreću blizu razina zabilježenih u posljednjem velikom izbijanju omikrona ranije ove godine, a njihov zdravstveni sustav također je pod pritiskom visokog broja zaraženih COVID-om-19 i gripom.

Kontinentalna Kina u srpnju je prijavila prosječno više od 300 lokalno prenesenih zaraza COVID-om dnevno, što je više od oko 70 u lipnju, budući da pekinška stroga politika "nula slučajeva COVID-a-19" pomaže u održavanju lokalnih klastera pod kontrolom i sprečava preopterećenost bolnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!