Bagdad će vratiti kući iračke migrante u Bjelorusiji "koji to žele"

12.11.2021.

17:19

Autor: I.Z./HRT/Hina

Migrantska kriza

Migrantska kriza

Foto: Leonid Scheglov / REUTERS

Iračka vlada radi na tome da popiše iračke migrante zapele na bjelorusko-poljskoj granici koji se "dragovoljno" žele vratiti u Irak i ponudit će im "žuran odgovor", rekla je danas agenciji France Presseu iračka diplomacija.


- Spremni smo organizirati više od jednog leta kako bismo pružili žuran odgovor svima koji se dragovoljno žele vratiti, rekao je Mohammed al-Sahaf, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u vezi s iračkim migrantima, većinom iračkim Kurdima, koji su zapeli na granici Bjelorusije i Poljske, članice Europske unije.

Tisuće migranata, uglavnom Kurda, danima su blokirani u improviziranom kampu na bjeloruskoj strani granice, u nadi da će ući u Poljsku.

No njihova je sudbina postala predmet krize između Zapada s jedne i Bjelorusije koju podupire Rusija s druge strane.

Zapadne zemlje jučer su u UN-u osudile "orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića".

Kurdski migranti iz Iraka kažu da bježe zbog gospodarskih teškoća i nestabilnosti njihove autonomne pokrajine.

- Iračka diplomacija je, u želji da im pomogne, poslala na granicu svoje diplomate iz Moskve i Varšave kako bi se "uvjerila u njihovu sigurnost i komunicirala s nadležnim vlastima, dodao je Sahaf.

- Bjeloruski konzulati u Erbilu, u iračkom Kurdistanu i u Bagdadu koji su sve dosad izdavali Iračanima turističke vize, "privremeno su zatvoreni" prošlog tjedna, rekao je.

Iračka zrakoplovna kompanija Iraqi Airways privremeno je ukinula liniju Bagdad-Minsk u kolovozu prošle godine "do drukčije odluke", rekao je za AFP Hussein Jalil, glasnogovornik nacionalne kompanije.

- No dobili smo dozvolu za prijevoz Iračana koji su zapeli u Bjelorusiji, dodao je. 

Irački migranti su od kolovoza stizali u Minsk neizravnim letovima preko Turske.

No danas je Turska objavila da zabranjuje ukrcaj Iračana, Sirijaca i Jemenaca za Bjelorusiju iz zračnih luka u Turskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!