Bandov: Biden je poslao vrlo jasne poruke

21.02.2023.

10:44

Autor: Studio 4/HRT/I.B.

Goran Bandov, politički analitičar, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održiv razvoj Sveučilišta u Zagrebu

Goran Bandov, politički analitičar, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održiv razvoj Sveučilišta u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Godinu dana od početka rata koje su pozicije Rusije, a koje Ukrajine, koja je uloga SAD-a, koja Kine, hoće li proljeće donijeti još žešće vojne napade i ljudske žrtve, može li ovaj rat potrajati godinama? Mnogo je pitanja, a na neke od njih odgovorio je Goran Bandov, politički analitičar, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održiv razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Komentirao je Bidenov "neplanirani" posjet Kijevu.

- 100 posto je bilo sve pomno isplanirano. Ovo je bio, ne samo protokolarni izazov, nego i sigurnosni izazov, za cjelokupni tim koji je ovo organizirao. Tako da je tu, ako što znamo, nitko nije izvan najužeg kruga znao da će predsjednik SAD-a posjetiti Ukrajinu. Ukrajina je, potpuno jasno, u ratu, i to je jedan od rijetkih trenutaka kad predsjednik jedne od geopolitički najznačajnije države svijeta, ide doslovno u ratnu zonu. 

- Kao što smo već dosad dobili informaciju, i potpuno je očekivano, i druga strana u ovom ratnom sukobu, Rusija je također znala za njegov posjet, bili su informirani. Mislim da je to, iz sigurnosnih razloga, bilo izuzetno bitno, da se slučajno ne bi nešto dogodilo. Slučajno. Ne možemo ni zamisliti što bi iz toga proizašlo potencijalno, poručio je.

- Čini mi se da je ključan simbolički moment. On je značajan s jedne strane, jer su poslane vrlo jasne poruke Rusiji, Ukrajini, svijetu. Ja bih rekao da je predsjednik SAD-a poslao vrlo jasne poruke i SAD-u i svima onima koji u ovom trenutku možda propituju američku ulogu u Ukrajini, naglasio je.

Putinove poruke

- Ne možemo očekivati da će Putin danas poslati nove poruke. Više manje to će biti govor o tome kako Rusija dobro stoji na bojišnici, kako Rusija ostvaruje sve svoje ciljeve. To je otprilike ono što se očekuje da će biti u tom govoru rečeno. Također, vjerojatno će biti rečeno kako Zapad vodi rat protiv Rusije. To su već davno poznate poruke i Putinov pogled na sukob u Ukrajini. Putin vidi i kako bi mogao taj rat brže okončati na način kako njemu odgovara, ostvariti sebi zacrtane ciljeve, kad Zapad, prvenstveno SAD ne bi podupirale Ukrajinu. I vjerojatno je u pravu. Ali to nije ono što Zapad i SAD na čelu, zagovaraju. One zagovaraju provođenje načela međunarodno javnog prava, suvereni teritorijalni integritet svake države, uključujući Ukrajinu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!