"Ulazak Ukrajine u NATO će ovisiti o događanjima na vojnom planu"

09.07.2023.

19:36

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/A.S.

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinska vojska tvrdi kako je ostvarila mali napredak na bojištu kod Bahmuta. Grad pritišću sa sjeverne i južne strane te tako nastoje slomiti rusku obranu. Teške bitke vode se i u zaporiškoj oblasti. O stanju u Ukrajini i očekivanjima od summita NATO-a govorio je za Dnevnik HTV-a vanjskopolitički analitičar Goran Bandov.


Komentirajući očekivanja od summita, Bandov je objasnio da će se tražiti način da Ukrajina bude zadovoljna.

- Mi znamo da države NATO saveza i jedan značajan dio njih ne vide da je Ukrajina spremna za ulazak, smatraju da je to još prilično daleko te da o tome treba dosta razgovarati. Sigurno će se naći jedno diplomatsko rješenje koje će Ukrajina, a u konačnici i članice saveza moći prodati kao ono koje je kvalitetno dobro usmjereno, rekao je Bandov. 

Dodaje da je ono što je sigurno da će i dalje biti podrška Ukrajini.

Što se tiče članstva Ukrajine u NATO savezu, Bandov je rekao da će ono ovisiti o tome što će se događati na vojnom planu. 

- Ako Ukrajina uspije osloboditi svoj teritorij onda će ona odlučivati o svojoj sudbini, a to znači da će moći odlučiti želi li pristupiti NATO savezu, objasnio je. 

Ulazak Švedske u NATO 


Bandov je komentirao i ulazak Švedske u NATO savez gdje im Turska radi glavnu blokadu, a na pitanje hoće li im Turska omekšati ulazak u NATO, Bandov odgovara da se o tome dosta pregovara. 


- Vidjeli smo da je u slučaju Finske išlo puno jednostavnije, ali moram reći da Finska nije bila u fokusu Turske, kao što je Švedska. Turska i njezini argumenti su vrlo ozbiljno shvaćeni u cijelom nizu država članica, ali i u Švedskoj. Očigledno se puno toga događa iza same scene, postižu se određeni dogovori, istaknuo je.


Dodao je da je Švedska već sada duboko integrirana u NATO sustav. Također je rekao da ako Švedska možda sada ne uđe u NATO da je izgledni kandidat na nekom od narednih summita. 

- Vrlo vjerojatno će se između Turske i Švedske će se odlučivati u sitnim koracima. Mi znamo da ulazak Švedske podupiru više manje sve članice. Mađarsku ne vidimo kao neku ozbiljnu prepreku, a argumenti Turske su shvaćeni izrazito ozbiljno i dosta članica NATO saveza radi na tome kako bi se to otklonilo i sama Švedska radi na tome kako bi se to otklonilo, rekao je za kraj Bandov. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!