U Beogradu sljedeća dva petka prosvjedi

13.05.2023.

19:55

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjedi u Beogradu

Prosvjedi u Beogradu

Foto: HTV / HRT

Nakon strašnih masovnih ubojstava u Srbiji, u kojima su početkom mjeseca dvojica ubojica usmrtila ukupno 17 osoba, najviše djece i mladih, sinoć je u Beogradu održana druga prosvjedna šetnja na kojoj su se okupili deseci tisuća ljudi. Blokirali su većinu prometnica u središtu grada i ponovili da od svojih zahtjeva neće odustati. 

Traže smjene, gašenje pojedinih tiskanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje. Na njihov je prosvjed i blokadu prometnica fotomontažom na Twitteru reagirala srpska premijerka Ana Brnabić. Na njoj su, uz nju, predsjednik Aleksandar Vučić i ministar financija Siniša Mali i to - utrostručeni, čime se insinuira da prosvjednika ima znatno manje nego što se tvrdi.

Iz Beograda se za Dnevnik HRT-a javio Marin Ćurić. Najavljeni su i novi prosvjedi, ali i kontraskup vladajuće stranke predsjednika Vučića. 

Na pitanje znači li to da će političke napetosti u Srbiji idućih dana eskalirati, Ćurić je rekao da će sljedeća dva petka biti zanimljiva.

- Sljedeći petak će biti još jedan prosvjed Srbije protiv nasilja, a 26. svibnja bit će veliki skup na koji poziva predsjednik Aleksandar Vučić, govori.

Nema mnogo reakcija na ono što se jučer događalo na beogradskim ulicama. Najviše reakcija izazvala je Ana Brnabić svojim tvitom. 

- Što se tiče broja prosvjednika jučer, nije se izlazilo s brojkama, no prosvjednika je bilo puno više nego u ponedjeljak, rekao je Ćurić.

Žarko Korać, bivši potpredsjednik vlade Zorana Đinđića rekao je da je to spontani, mirni izljev gnjeva građana.

- Narod je rekao: Dosta nam je nasilja. Aleksandar Vučić s cijelom svojom biografijom promovira i stimulira nasilje. Ljudi su ova dva masakra povezala s načinom vladanja i načinom kako se obraća građanima, istaknuo je Korać.

Dodaje da su građani u ovom trenutku bolji od opozicijskih lidera. To je problem. 

- Mnogi nemaju podršku, kalkuliraju. To je s jedne strane dobro, a s druge loše, stoga što nema nekoga tko će govoriti u ime ove velike grupe ljudi, govori.

Smatra da gnjev građana neće proći, iako mediji to umanjuju. Kako kaže, to je slika medija u Srbiji.

- Građani više ne mogu podnijeti nakon 11 godina ovo nasilje u Srbiji, ali i u regiji, istaknuo je Korać.

- Sve ovo što radi režim, falsificira, vrijeđa sudionike, neće na dobro izaći, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!