Biden: Dok sam predsjednik u SAD-u se neće zabraniti abortus

08.07.2022.

20:06

Autor: P.F./Hina

Joe Biden potpisao uredbu

Joe Biden potpisao uredbu

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u da u SAD-u, sve dok ga on vodi, pobačaj neće biti zabranjen i potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti pobačaja, pristupa pobačaju i kontracepciji, prenose agencije.

Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj bit će zakon izglasan u Kongresu, rekao je Biden pošto je Vrhovni sud SAD-a presudom iz svibnja uskratio ženama to pravo.

- Ne možemo dopustiti da Vrhovni sud nekontrolirano ograničava slobode, rekao je Biden pri potpisivanju izvršne uredbe kojom nastoji ublažiti učinak povijesne presude Vrhovnog suda SAD-a.

Demokrat Biden pod pritiskom je pristaša, osobito progresivaca, da nešto poduzme pošto je u svibnju Vrhovni sud s većinom sudaca konzervativnog opredjeljenja, ukinuo također povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legaliziran pobačaj.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitiralo pravo na pobačaj i pristup kontracepciji, pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni utjecaj. Biden će narediti ministarstvu zdravstva da zaštiti i proširi dostupnost "lijekovima za abortus" koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove.

Bijela kuća

Stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će lijekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsjednička uredba neće se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim lijekovima.

Biden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja obitelji i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni odvjetnik i Bijela kuća osigurat će odvjetnike koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentice koje žele abortirati te liječnike i ustanove koje obavljaju pobačaj.

- To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite, stoji u priopćenju Bijele kuće.

video thumb

Biden: Glasajte, glasajte, glasajte!, pobačaj i slobode brane se na biralištu

Biden, kojeg optužuju da je bio pasivan u obrani prava na pobačaj, pozvao je birače, posebno biračice, da u što većem broju glasaju na idućim parlamentarnim izborima kako bi pružili otpor Vrhovnom sudu koji se, kako je rekao, oteo kontroli i ekstremnim planovima republikanaca što se tiče privatnosti.

Biden je pod pritiskom pristaša, osobito progresivaca, da nešto poduzme pošto je u lipnju Vrhovni sud s većinom sudaca konzervativnog opredjeljenja, ukinuo povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legaliziran pobačaj.

- Za ime Božje, u studenom su izbori, glasajte, glasajte, glasajte!, pozvao je američki predsjednik u kratkom i borbenom govoru u Bijeloj kući, nakon potpisivanja uredbe o nizu propisa ograničenog dometa koje su američkom predsjedniku na raspolaganju.

Biden je obećao je da će uložiti veto ako republikanska stranka pobijedi na ovim izborima i donese zakon o zabrani pobačaja u čitavoj zemlji.

Govor, održan u prigodi potpisivanja izvršne uredbe o nizu propisa ograničenog dometa koje su američkom predsjedniku na raspolaganju, Bidenov je pokušaj da se obrani od oštrih kritika iz vlastitog tabora.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlast da odlučuju o pobačaju. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je pobačaj legalan i dostupan, kupuju lijekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje izvan službenih zdravstvenih ustanova.

Biden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su naprotiv oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive pobačaju.

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Trump ispunio je 25. lipnja svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. Trump je u četiri godine svog mandata imenovao tri suca Neila Gorsucha 2017., Bretta Kavanaugha 2018. i Amy Coney Barrett 2020., čime je u sudu sada šest konzervativnih sudaca, a tri su liberalna.

Tri suca koje je imenovao Donald Trump bili su ključni za odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji, rekao je tada Biden.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

U izdvojenom mišljenju liberalnih sudaca Stephena Breyera, Elene Kagan i Sonie Sotomayor ističe se da je rezultat odluke Vrhovnog suda suzbijanje ženskih prava i njihovog statusa kao slobodnih i jednakih građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!