07:46 / 22.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Biden izrazio nadu u opstanak primirja između Izraela i Hamasa

Biden izrazio nadu u opstanak primirja

Biden izrazio nadu u opstanak primirja

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak kako Demokratska stranka i dalje podupire Izrael te da se moli da se održi prekid vatre između Izraelaca i Hamasa.

Biden je na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako je rješenje između dviju država jedini odgovor u suzbijanju sukoba dviju strana te se obvezao da će s drugim zemljama izraditi veliki paket pomoći za obnovu Gaze.

Biden, čija je administracija danima radila iza kulisa kako bi postigla primirje, rekao je da će pomoć regiji biti koordinirana s palestinskim vlastima, Hamasovim suparnikom koji podržava Zapad na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi se osiguralo da Hamas ne može obnoviti svoj vojni arsenal.

Izrael i Hamas u petak su završili 11 dana borbi u kojima je poginulo 248 ljudi, a ranjeno njih 1900. Humanitarni dužnosnici kažu kako će za obnovu šteta u Gazi biti potrebne godine po cijeni od nekoliko desetaka milijuna dolara.

Biden je pozvao na okončanje međuopćinskih sukoba ekstremista s obiju strana te je naglasio da je imperativno osigurati sigurnost Palestinaca na Zapadnoj obali te pomoć narodu Gaze.

Dodao je kako će također ustrajati na tome da izraelski građani, Arapi i Židovi, budu tretirani kao jednaki. Biden je rekao da bi Palestinci također trebali prepoznati pravo Izraela na postojanje.

- Razjasnimo nešto ovdje: sve dok regija nedvosmisleno ne kaže da priznaje pravo Izraela da postoji kao neovisna židovska država, mira neće biti, rekao je Biden.

Biden nije htio komentirati svoj nedavni razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali je rekao kako vjeruje da će izraelski čelnik održati primirje.

- Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu, kad mi da riječ, vjerujem mu na riječ. Nikad mi nije prekršio riječ, zaključio je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!