Biden: Nametnut ćemo sankcije Rusiji

22.02.2022.

20:39

Autor: HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden opisao je zbivanja u Ukrajini kao "početak ruske invazije Ukrajine" i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.

- Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine (kada je Rusija pripojila poluotok Krim). Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama, rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće. Najavio je prvu "tranšu sankcija" koja obuhvaća rusku banku Veb te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije.

- To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu. Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima, rekao je Biden.

- Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli.

- Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 neće... ići dalje, kazao je. 

Očekuje se da će Biden neke od najoštrijih mjera sačuvati kako bi ih mogao primijeniti u slučaju da Putin počne krvavi i dugotrajan napad na koji su američki dužnosnici tjednima upozoravali.

- Dvije ukrajinske pokrajine Putin je "bizarno" priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine, rekao je Biden.

- Rusija otkida dijelove Ukrajine i tvrdi da se te pokrajine protežu i dublje (u Ukrajinu), rekao je nadalje.

Predsjednik Biden vjeruje da Putin uspostavlja "obrazloženje" na temelju koje će zalaziti sve dublje i dublje u ukrajinski teritorij silom.

- To je početak ruske invazije Ukrajine, rekao je Biden o Putinovu obraćanju Rusima u ponedjeljak navečer i odluci donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) da pošalje vojnike u Donbas.

- Odakle [Putinu] pravo da proglasi nove takozvane države na teritoriju koji pripada susjedu?, zapitao je Biden.

Američki predsjednik najavio je da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje.

- Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna raspoređivanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu, rekao je. 

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

- Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a".

"Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena sankcija"

Čitav ruski bankarski sektor mogao bi biti na meti sankcija ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik, u trenutku kada je SAD najavio prvi paket kaznenih mjera protiv Moskve.

- Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena ako se invazija nastavi, rekao je taj dužnosnik novinarima nakon najave sankcija protiv VEB-a, javne banke za razvoj i PSB-a povezanog sa sektorom obrane.

Dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je da bi novi napadi na Ukrajinu mogli dovesti do sankcija velikim bankama Sberbanku i VTB-u.

Kontrola izvoza koja bi prekinula dopremu high-tech komponenata u Rusiju također je "važan dio naših potencijalnih sankcija", rekao je, ocijenivši mjere "doista moćnima, jer govorimo o bitnoj tehnologiji koja je Rusiji potrebna za diverzifikaciju njezina gospodarstva".

Kakve sankcije za Rusiju priprema Bijela kuća? 

Bila je žestoka rasprava u Vijeću sigurnosti, svijet kao da je na rubu novog hladnog rata. Sjedinjene Države Putinovo priznanje proruskih republika na istoku Ukrajine nazivaju početkom invazije. Kakve sankcije za Rusiju sprema Bijela kuća?

- Očekuje se da će objaviti najsnažnije sankcije do sada, vidjet ćemo hoće li obuhvatiti i Putina ili će se zadržati na njegovim suradnicima, pogoditi najsnažnije ruske banke, moramo pričekati govor predsjednika Bidena. Bijela kuća je još jučer nametnula sankcija za dvije odmetnute proruske regije Američki državni tajnik Anthony Blinken na Twitteru je nazvao potez Putina "sramotnim činom", sastao se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, očekuje se da će se on obratiti i Općoj skupštini UN-a. Bez obzira na tešku retoriku, na sankcije, Washington želi i dalje diplomatsko rješenje krize kako bi se izbjegle greške nakon povlačenja iz Afganistana. Još uvijek nije odbačena ideja o sastanku Anthonyja Blinkena, državnog tajnika i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Sastanak Bidena i Putina pak, za sada nije izgledna opcija, rekla je u javljanju iz Washingtona Branka Slavica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!