Biden: Nije racionalno da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini

25.02.2023.

07:19

Autor: HRT/Hina/Reuters

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu za ABC News u petak kako ideja da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini nije racionalna, nakon što je Peking objavio mirovni plan za sukob.

- (Ruski predsjednik Vladimir) Putin tomu plješće, pa kako bi to moglo biti dobro?, rekao je Biden za ABC News na godišnjicu rata u Ukrajini.

- Nisam vidio ništa u planu što bi upućivalo na to da postoji nešto što bi bilo korisno ikomu osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan, dodao je.

- Ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna, kazao je Biden u intervjuu.

Kineski plan poziva obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju i upozorava protiv uporabe nuklearnog oružja. Plan, iznesen u dokumentu ministarstva vanjskih poslova, ponavljanje je kineske linije otkako je Rusija pokrenula ono što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" 24. veljače prošle godine.

Biden je također ponovio i komentare da zasad neće slati F-16 u Ukrajinu te rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trenutačno ne treba borbene zrakoplove.

- Sada mu ne trebaju F-16, rekao je Biden. Zasad to isključujem.

U istom intervjuu rekao je i kako postoji mogućnost da kineski predsjednik Xi Jinping nije znao za sumnjivi kineski špijunski balon koji je preletio SAD ovog mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!