16:26 / 05.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Biden: Polovica američkih automobila imat će do 2030. nulte emisije

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden želi da polovica automobila koji budu prodani u SAD-u do 2030. budu s nultim emisijama, objavila je Bijela kuća.

- Time bi se smanjile emisije ugljika i povećala konkurentnost u odnosu na Kinu, navodi se u priopćenju.

Promet je 2019. činio 29 posto emisija u SAD-u gdje prodaja električnih vozila zaostaje za Europom i Kinom, danas prenosi BBC.

Tri najveća američka proizvođača automobila pozdravila su novi cilj iako on nije zakonski obvezujući. Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnjeva Celzijevih od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti ako se ništa ne poduzme.

Trumpova administracija ublažila je mnoge propise za zaštitu okoliša u SAD-u, a Biden želi uvjeriti svijet da misli ozbiljno kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

Reagirajući na objavu Bijele kuće, Ford, General Motors i Stellantis izrazili su želju da 40 do 50 posto njihove prodaje do 2030. budu električna vozila.

Prošle godine su samo oko dva posto prodanih automobila u SAD-u bili električni u odnosu na oko deset posto u Europi, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Većina su automobili kompanije Tesle koja je prošli mjesec prijavila veliki rast profita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!