23:40 / 18.02.2022.

Autor: HRT

Biden: Siguran sam da je Putin odlučio napasti Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je siguran u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu, dodajući da još nije kasno za diplomaciju.

- Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti, rekao je američki predsjednik Joe Biden odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući.

Sve dok se invazija ne dogodi, diplomacija je moguća, dodao je, istaknuvši da se američki državni tajnik Antony Blinken treba u četvrtak Europi sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Američki predsjednik se zapitao je li ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "najpametnije" da u ovom trenutku putuje na međunarodnu konferenciju u Muenchenu, ocijenivši da je odluka o tome na njemu.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. U tom je sukobu dosad izginulo više od 14.000 ljudi.

Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju.

- Sve to odgovara već viđenoj ruskoj strategiji stvaranja izlike za napad na Ukrajinu, rekao je Biden u svom govoru iz Bijele kuće nakon još jednog virtualnog sastanka s europskim i sa saveznicima u NATO-u.

Dok napetost na terenu raste, Rusija je u petak ponovo ustvrdila da povlači svoje postrojbe s ukrajinske granice, ali nije razuvjerila svoje protivnike.

- To se nije dogodilo, uzvratio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov obraćajući se zastupnicima.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da ruska vojska štoviše šalje "pojačanja" i priprema se na intervenciju "približavajući se granici, razmještajući snage i povećavajući svoje logističke kapacitete".

Rusija niječe bilo kakve planove za invaziju i traži jamstva za svoju sigurnost, napose povlačenje NATO-a iz istočne Europe, što Zapad odlučno odbija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!