17:21 / 18.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Blinken osudio ruske provokacije u cilju agresije

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Pool / Reuters

Šef američke diplomacije Antony Blinken rekao je da u intenziviranju sukoba na istoku Ukrajine vidi scenarij provokacija koji su osmislili Rusi s ciljem da opravdaju napad na Ukrajinu.

- Događaji u "zadnjih 24/48 sati" "dio su scenarija koji se već provodi, a sastoji se od stvaranja lažnih provokacija, zatim odgovora na te provokacije i naposljetku nove agresije na Ukrajinu. Premda mi činimo sve što je u našoj moći da jasno damo do znanja da postoji diplomatski put za tu tešku krizu između Zapada i Rusije, jako smo zabrinuti time što to nije put kojim ide Rusija, rekao je Blinken u govoru na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Blinken je slične optužbe iznio i u četvrtak pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Granatiranja na istoku Ukrajine nastavila su se u petak drugi dan zaredom, za što se međusobno optužuju ukrajinska vojska i proruski separatisti. Rusiju, koja niječe da planira invaziju, ali traži da se NATO povuče iz istočne Europe, smatra se vojnim pokroviteljem i financijerom separatista na istoku Ukrajine.

- Bilo bi katastrofalno da kriza između Rusije i Ukrajine preraste u rat, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je otvorio konferenciju.

- S obzirom na koncentriranje ruskih postrojbi oko Ukrajine, duboko sam zabrinut zbog povećanja napetosti i spekulacija o vojnom sukobu u Europi, upozorio je.

Ruski prijedlozi nisu ohrabrujući za Njemačku

Rusija apsolutno neprihvatljivo prijeti europskoj sigurnosti, rekla je šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock.

Nedavne ruske izjave o djelomičnom povlačenju snaga bile su, kako je rekla, tračak nade, ali Baerbock dodaje da želi vidjeti djela, jer smatra da je ruska prijetnja i dalje realna.

- Ova kriza nije ukrajinska kriza. Ovo je ruska kriza, naglasila je.

Rusija je u četvrtak predala SAD-u svoje strateške zahtjeve u pogledu sigurnosti u Europi u cilju ublažavanja krize oko Ukrajine, no Baerbock je ocijenila da ruski prijedlozi do sada nisu ohrabrujući.

- Spremni smo razgovarati u svakom trenutku o tim pitanjima s Rusijom, ali ne o prijedlozima koji dovode u pitanje sigurnosnu arhitekturu u Europi koju smo zajedno izgradili, naglasila je.

Ranije tijekom dana ona je osudila ruske zahtjeve kazavši da potječu iz hladnog rata.

Svjetski čelnici i diplomati visokog ranga razgovaraju u Münchenu od petka do nedjelje o obrambenim i sigurnosnim pitanjima. Sudjeluju i američka potpredsjednica Kamala Harris, glavni šefovi diplomacija EU-a, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Rusi, koji inače redovito sudjeluju na toj konferenciji, ove godine nisu poslali predstavnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!