16:06 / 18.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Vidmarović: Vraća se strah od nuklearnog rata

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović

Foto: Studio 4 / HRT

Ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledat će sutra vježbe ruskih snaga koje će uključivati lansiranje nuklearnih, balističkih i krstarećih projektila, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Riječ je o novim demonstracijama sile u jeku napetosti oko Ukrajine. Ruske vježbe su već tradicionalne, ali one se obično odvijaju ljeti. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da su ove ruske vježbe demonstracija sile ruske vojske. 

"Vraća se strah od nuklearnog rata"

- Vraća se opet strah nuklearnog rata, Dmitrij Peskov, glasnogovornik Putina još ide dalje, poigravao se s predodžbama o nuklearnom oružju kao koferčiću s jednim crvenim gumbom, koji je lako stisnuti i lansirati. Rekao je da je to u rukama predsjednika i to je razvoj daljnje situacije, poručio je Vidmarović.

Europa, a pogotovo Ukrajina nikako da se probudi iz lošeg sna, koji nosi opasnost ratnih razaranja, stradanja ljudi i potpunog sigurnosnog i ekonomskog kaosa na starom kontinentu. Vidmarović je naglasio da je to sada činjenično stanje, a jedini put, logičan i ispravan, van toga su Minski sporazumi, koji su, a to je tragedija, neprihvatljivi za Ukrajinu.

- Zelenski pokušava iz toga pobjeći, pa se onda vraća. Zadnji pregovori oko Minskih točaka su propali i sada nije izvjesno kamo ide dalje. Osloboditi teritorij na način "Oluje", a to Ukrajina ne može, dodao je.

"Nisu svi spremni jednako riskirati"

Putin je planirao izvršiti pritisak na Zapad, jer je znao da Zapad neće pristati na pismene garancije oko neširenja NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin uvidio je do kojih granica je Zapad spreman ići braniti Ukrajinu.

- Vidio je da postoji retoričko jedinstvo, ali faktički nisu svi spremni jednako riskirati, istaknuo je Vidmarović.

Sada s tim saznanjima Putin ide dalje.

- Sada ne postoji sretno rješenje na bilo koji način, naglasio je. 

"Zapadni saveznici mogli bi tražiti da se uvedu sankcije"

Ovog vikenda će se održati Minhenska sigurnosna konferencija. Na njoj će biti i Bidenova potpredsjednica Kamala Harris.

U Ukrajini se ovih dana ozbiljno zapucalo, a na svu sreću Ukrajinci i stanovnici Donjecka i Luganska su navikli na to. Znaju se nositi s time i ne dižu nepotrebne tenzije.

- U ovom trenutku to izgleda vrlo nezgodno. Ukoliko ne dođe do invazije, premda SAD i Britanija najavljuju invaziju, mislim da će zapadni saveznici tražiti izliku da iskoriste ovakve incidente, ako se oni nastave, da se uvedu sankcije Rusiji, ne najdramatičnije, ali neke svakako da, rekao je vanjskopolitički analitičar. 

Je li Europa shvatila u kojoj se trenutno situaciji nalazi?

- Ne, još uvijek nije, jer nema tu stratešku autonomiju, to ima SAD. SAD nikad nije prepustio Europi da nastupa samostalno, zato mogu biti hrabriji, dodao je.

Vidmarović je naglasio kako se ipak nada pozitivnom ishodu.

U diplomatskom ozračju za sada nema pomaka, ali se može iščitati između redaka, da Europa smatra da Ukrajina još uvijek nije spremna za NATO savez.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!