Biden s istočnim članicama NATO-a: Branit ćemo svaki pedalj teritorija

22.02.2023.

Zadnja izmjena 20:50

Autor: Hina/HRT/A.S.

Joe Biden u Varšavi s čelnicima istočnog krila NATO-a

Joe Biden u Varšavi s čelnicima istočnog krila NATO-a

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden završio je posjet Poljskoj sastankom s čelnicima Bukureštanske skupine devet zemalja istočnog krila NATO-a. Mnoge od tih država koje su se pridružile NATO-u nakon što su bile pod dominacijom Moskve tijekom hladnog rata snažno podupiru vojnu pomoć Ukrajini. Predsjednik Biden potvrdio je predanost njihovoj sigurnosti. Putinovu najavu povlačenja Rusije iz sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja nazvao je velikom pogreškom i rekao da će SAD prema članku 5 braniti svaki pedalj teritorija članica NATO-a

- Kao istočno krilo NATO-a, vi ste na prvim crtama naše kolektivne obrane. Vi znate bolje od svih što je u pitanju u ovom sukobu, ne samo za Ukrajinu, nego za slobodu demokracija diljem Europe i svijeta. O tome sam razgovarao s predsjednikom Zelenskim prije dva dana u Kijevu, a čelnici za ovim stolom više su mi puta potvrdili našu zajedničku predanost tim vrijednostima, rekao je Joe Biden nakon sastanka s čelnicima država istočnog krila NATO-a.

- Predanost Sjedinjenih Država NATO-u potpuno je jasna. Članak 5 sveta je obveza koju su dale Sjedinjene Države. Branit ćemo doslovce svaku stopu NATO-a, svaku stopu NATO-a, rekao je Biden. Prema članku 5 Sjevernoatlantske povelje napad na bilo koju članicu NATO-a prijetnja je svima i zahtijeva zajednički odgovor.

Ranije u srijedu na sastanku s osobljem američkog veleposlanstva u Varšavi Biden je nazvao "velikom pogreškom" odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da neće više sudjelovati u Novom Startu, sporazumu o kontroli naoružanja i najavu da bi Moskva mogla nastaviti nuklearne pokuse. Novi START posljednji je bilateralni ugovor Moskve i Washingtona o nuklearnom razoružanju kojega je trajanje produljeno do 5. veljače 2026.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka, Bukureštanska devetorica obvezala su se jačati vojnu prisutnost na njihovu teritoriju kao sredstvo odvraćanja Moskve.

I Mađarska potpisala deklaraciju


Svih devet zemalja, uključujući Mađarsku, u srijedu je opetovalo podršku Ukrajini. Čelnici su se također dogovorili da će dalje jačati jedinstvo i zajedničku obranu u srpnju na samitu NATO-a u Litvi.

- Rusija je najveća i najizravnija prijetnja sigurnosti Saveza. Ukrajinsko legitimno pravo je braniti se od ruske agresije i vratiti punu kontrolu nad vlastitim teritorijem. Nastavit ćemo podržavati te ukrajinske napore do kraja, koliko god bude potrebno, navodi se u deklaraciji koju je potpisala i Mađarska iako ne podržava neke sankcije Rusiji i jedina je članica NATO-a uz Tursku koja još nije ratificirala pristup Švedske i Finske, novih kandidatkinja za Savez.

U izjavi Bijele kuće o razgovorima SAD-a i Bukureštanske skupine stoji da su "ponovno potvrdili nepokolebljivu potporu Ukrajinu i naglasili da zajedno stoje uz ukrajinski narod koliko god bude trebalo".video thumb

Većina država članica NATO-a koje pripadaju tzv. Bukureštanskoj skupini među najjačim  su zagovornicima vojne pomoći Ukrajini, a dužnosnici zemalja u toj skupini pozvali su na dodatnu opremu poput sustava protuzračne obrane. Bukureštansku devetoricu, s čijim se čelnicima Biden sastao u Varšavi čine Poljska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva i Slovačka. 

Moskva redovito ponavlja da širenje NATO-a do njezinih granica, a uskoro bi se trebale pridružiti i Švedska i Finska, smatra prijetnjom opstojnosti Rusije. 

Američki predsjednik Biden u Varšavu je stigao u ponedjeljak predvečer, nakon iznenadnog posjeta Kijevu uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.


U trenutku najvećih napetosti između Rusije i Zapada u desetljećima nakon hladnog rata, Biden se u utorak obratio tisućama ljudi okupljenih u središtu Varšave i rekao da se "autokratima" poput ruskog predsjednika Vladimira Putina mora suprotstaviti.


Nekoliko sati prije Bidenovog dolaska u Varšavu, Putin je iznio niz kritika na račun Zapada, optužujući zapadne sile za rat u Ukrajini. U istom govoru Putin suspendirao sudjelovanje Rusije u sporazumu Novi START o kontroli strateškog naoružanja i upozorio da bi Moskva mogla nastaviti s nuklearnim pokusima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!