BiH i dalje bez konsenzusa o izmjenama izbornog zakona

20.06.2022.

19:42

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

U BiH nema pomaka u pregovorima o izmjenama izbornog zakona. Nakon sastanka čelnika političkih stranaka u Bruxellesu, na kojemu nije bilo predstavnika Hrvata, i dalje ne postoji konsenzus. Državni dom naroda prihvatio je nedavno prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama izbornog zakona, međutim bošnjačka strana i dalje se ne slaže s onim što traže Hrvati.


Prijedlog HDZ-a BiH neće proći u Zastupničkom domu gdje su bošnjačka vodeća stranka SDA i građanske stanke u većini, kaže Bakir Izetbegović.

- Dom naroda federalni bi se pretvorio definitivno u jedan alat kojim bi se ovakve blokade kakve sada imamo u Federaciji zbog kojih je Čavara završio na crnoj listi ovjekovječile. Zauvijek bi HNS imao sa nekih svojih 10-ak posto u Bosni i Hercegovini mogućnost da nam radi kao što je radio čitav ovaj mandat, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović ustrajava u tomu da Hrvati imaju više prava nego im, kako on misli, spram njihova broja u BiH, pripada.

- Ono što želim da kažem jest da je problem neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini internacionaliziran i glupo bi bilo da se mi u Bosni i Hercegovini ponašamo kao da taj problem ne postoji, izjavio je Nikola Špirić, dopredsjedatelj Doma naroda BiH.

Istodobno, visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, iskorištavajući tzv. bonske ovlasti, nametnuo je financiranje općih izbora u BiH. Hrvati očekuju da nametne i izmjene izbornog zakona. Srpski član Predsjedništva BiH upire prstom u Njemačku i tvrdi da favorizira bošnjačku stranu.

- Bosna će ostati, ako ostane, kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, morat će se ti odnosi još dodatno raščistiti. Što se tiče nadležnosti, mi ne odustajemo od naših namjera, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

S približavanjem izbora, raste politička neizvjesnost, kaže analitičar Zoran Krešić.

- Nakon sljedećih izbora mi ćemo zapravo imati jednu tešku političku, institucionalnu, a bojim se i neku drugu krizu iz jednog prostog razloga što Hrvati sigurno neće dopustiti, neće se složiti s time da se Bosna i Hercegovina pretvori u bošnjačko-muslimansko-islamsku državicu u središtu Europe, kazao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i politički analitičar. 

Strahuje se, kaže Krešić, da je na redu rušenje Daytonskog sporazuma i stvaranje BiH kao srpsko-bošnjačke države bez Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!