Propao pokušaj dogovora o vladi Federacije BiH

12.04.2023.

13:56

Autor: V.K./HRT/Hina

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo odbio je u srijedu posljednji poziv na dogovor o uspostavi nove vlade tog entiteta i time rješavanje krize prepustio visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu od kojega se sada očekuje da nametne rješenje kojim bi se deblokirao taj proces.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BIH) sazvala je tijekom dana još jedan sastanak s potpredsjednicima Refikom Lendom iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Igorom Stojanovićem iz SDP BiH ne bi li se postigao dogovor o potvrdi odluke o imenovanju nove vlade.

Tu je odluku Bradara uz Stojanovićevu suglasnost donijela prije više od dva tjedna, no Lendo ju je odbio potpisati pa stoga Zastupnički dom entitetskog parlamenta u ustavnom roku koji je istekao 6. travnja nije mogao odlučivati o potvrdi imenovanja novog premijera i ministara.

Nakon sastanka u srijedu Lendo je novinarima potvrdio da Bradarinu odluku i dalje odbija potpisati kazavši usto kako će njegova stranka u idućih desetak dana HDZ-u i SDP-u ponuditi novi prijedlog.

- Ponudit ćemo nešto što je u interesu građana, kazao je neodređeno Lendo dodajući kako očekuje da će taj prijedlog biti prihvatljiv HDZ-u i bloku stranaka okupljenih oko SDP-a koji su dogovorili koaliciju na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2022.

Lendo je ustvrdio da SDA zapravo ništa ne blokira, nego želi dogovor umjesto intervencije visokog predstavnika Schmidta.

Nakon što je 6. travnja propao pokušaj da Zastupnički dom nađe rješenje kojim bi se deblokirala uspostava nove entitetske vlade, Schmidt je potvrdio kako je pripravan iskoristiti svoje ovlasti i riješiti taj problem ne bude li međustranačkog dogovora.

- Ovo je posljednje upozorenje, kazao je Schmidt uoči Uskrsa.

Potpredsjednik Stojanović je nakon neuspjelog sastanka u srijedu rekao da Lendo samo pokušava kupiti vrijeme, a krajnji mu je cilj da SDA nastavi voditi dosadašnju vladu u tehničkom mandatu.

- Mi nemamo mehanizam kojim bismo prevladali ovu situaciju, kazao je Stojanović.

Schmidtova intervencija, nagađaju lokalni mediji u BiH, trebala bi slijediti brzo, a nova vlada Federacije iz koje će SDA biti izbačena mogla bi biti sastavljena do kraja travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!