BiH: S dužnosti smijenjen jedini Hrvat u općini Derventa

27.04.2023.

00:14

Autor: P.F./Hina/HRT

Milanović u Derventi na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade HVO-a

Milanović u Derventi na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade HVO-a

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Lokalni parlament u Derventi je donio odluku o smjeni potpredsjednika skupštine te općine Marinka Nikolaša kojega su optužili da je odgovoran za posjet predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i dodjelu odličja 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posjetu Derventi bio je 25. ožujka nakon čega su političke stranke sa srpskim predznakom ljutito negodovale zbog činjenice da je on tom prigodom uručio odličje brigadi HVO koja je 1992. godine sudjelovala u odsudnim bitkama za obranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Većina u lokalnom parlamentu Dervente predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika inzistirala je na tome da je za organiziranje Milanovićeva posjeta odgovoran Marinko Nikolaš kao jedini dužnosnik iz reda Hrvata u lokalnim tijelima vlasti.

- Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će to izazvati ogorčenje stanovnika Dervente, izjavio je Slavko Tomaš, predsjednik kluba zastupnika SNSD-a u općinskoj skupštini Dervente.

Nikolaš je tijekom Milanovićeva boravka u Derventi držao zastavu hrvatskog naroda u BiH sa stiliziranim hrvatskim grbom i trobojnicom.

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22.000 Hrvata ili 40% ukupnog broja stanovnika, dok ih je na popisu 2013. godine bio tek nešto više od 2000.

No stvarno stanje na terenu zapravo je još gore jer u cijelom Derventskom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije prema podacima prikupljenim nakon posljednjeg blagoslova domova od prijeratnih 48.481 Hrvata katolika sada ondje stvarno boravi njih tek oko 700.

Derventski dekanat prostire se na oko 2000 četvornih kilometara od Donjeg Svilaja naslonjenog na granicu s Hrvatskom i rijeku Savu do vučjačkog gorja uz rijeku Bosnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!