Oporbeni srpski PDP traži se Milanovića proglasi nepoželjnom osobom u BiH

10.04.2023.

17:48

Autor: Hina/HRT

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Oporbena srpska Partija demokratskog progresa (PDP) iz BiH pokrenula je inicijativu da se hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića proglasi nepoželjnom osobom zbog toga što je odlikovao 103. brigadu HVO-a u Derventi.

Nakon sjednice vodstva stranke koja je žestoki kritičar politike SNSD-a Milorada Dodika, objavljeno je kako je će klub zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske dostaviti prijedlog rezolucije kojom bi se obvezalo srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da na sjednici državnog vrha proglasi Milanovića 'personom non grata'.

Zajedno s time zatražit će se osuda odlikovanja 103. brigade HVO-a.

Predsjednik Zoran Milanović je potkraj ožujka povodom obilježavanja 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa odlikovao tu postrojbu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Taj je potez izazvao oštra reagiranja srpskih političkih stranaka u BiH, uz objašnjenje kako se ta postrojba tereti za niz ratnih zločina, što međutim do sada nije dokazano sudskim presudama.

Prednjačile su stranke koje su oporba SNSD-u.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako ova stranka nastoji potaknuti osudu zbog konkretnih postupaka predsjednika Zorana Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom.

- Milanović je nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo naroda iz RS, a samim tim i Bosne i Hercegovine, rekao je Borenović.

Dodao je kako je Milanović, uz odlikovanje postrojbe HVO-a, Srbe vrijeđao nazivajući ih 'šakom jada' ili 'opančarima'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!