08:29 / 20.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Bijela kuća: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu bilo kada

Bijela kuća

Bijela kuća

Foto: ilustracija / Pixabay

Bijela kuća smatra da Rusija može napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsjednik Joe Biden zbog toga za nedjelju sazvati sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti, priopćeno je u subotu navečer.

U kratkom se priopćenju Bijele kuće navodi da će nacionalno vijeće sigurnosti, glavno predsjednikovo savjetodavno tijelo za odluke o sigurnosnoj i vanjskoj politici, raspravljati o toj situaciji. Washington tvrdi da su ruske snage nagomilane uz ukrajinsku granicu spremne za napad.

U subotu je Rusija započela i strateški važne nuklearne vježbe koje uključuju lansiranje balističkih projektila, no tvrdi da one nisu povezane s raspoređivanjem vojnih snaga duž ukrajinske granice. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ima razloga za vjerovati da će ruske snage napasti Ukrajinu sljedećih dana.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini veća je no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. Nekoliko sati prije priopćenja Bijele kuće, i NATO je objavio da očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

- Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu. Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi, kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji. Kazao je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!