Bilandžić: Magla rata nad Ukrajinom, moguće je da će do sukoba doći

15.02.2022.

07:52

Autor: U mreži Prvog/HRT

U mreži Prvog o ukrajinskoj krizi

U mreži Prvog o ukrajinskoj krizi

Foto: HRT / Hrvatski radio

Ruske snage postavljene su tako da su pripravne za napad. Prema tvrdnjama SAD-a invazija na Ukrajinu bi trebala početi sutra, ili najkasnije do kraja tjedna. Moguće je da će do toga doći, a posljedice bi bile katastrofalne za Ukrajinu, ali i šire, kazao je u emisiji 'U mreži Prvog' stručnjak za međunarodnu sigurnost s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirko Bilandžić


- Najteže je pitanje hoće li doći do rata, kojega potenciraju američki izvori. Moguće je da će do toga doći - imamo tenzije i psihozu i 'maglu rata', situaciju kada možete poteze suprotne strane krivo protumačiti, kazao je Bilandžić. Posljedice bi, dodaje, bile katastrofalne za Ukrajinu, ali i za međunarodnu sigurnost.

Rat u Ukrajini traje već osam godina

Ne smije se izgubiti iz fokusa da rat u Ukrajini traje već osam godina i da je to ozbiljan rat. Dosad je odnio 50 tisuća žrtava i zbog njega Ukrajina, kakva je bila nekad - ne postoji. Taj rat ima različite tipove invazivnog djelovanja - i zapada i istoka. On sve više prelazi u 'posthladnoratovski tip djelovanja', kaže Bilandžić.

Napomenuo je da je koncentracija ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom - dramatična, ali ne vidi što bi konkretno Rusija dobila invazijom. Smatra da se radi o "široj geostrateškoj igri" u kojoj je Ukrajina žrtva. 

Zelenski, igrač koji je dosta nezgodan svima 

- Ne mislim da Ukrajina ima posebne podatke, ali ona je konstantno u ratu i ima podatke o situaciji u Donbasu. Ukrajinci su više 'baždareni' i mogu realističnije sagledati stvari. I Ukrajinci su pripravni, imaju desetke tisuća vojnika na granici s Donbasom. Ukrajina pokušava stabilizirati svoje gospodarstvo, rizici su sad veći, komentirao je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović - promjenu retorike ukrajinskog predsjednika.

Kaže kako je Volodimir Zelenski "igrač koji je dosta nezgodan svima, jer ulazi u prepirke". Zapadu, zbog jer je faktor fragmentacije europske politike, a Rusiji - jer u kriznom momentu ima sposobnost ujedinjenja Ukrajinaca. Napominje kako postoji i unutarpolitička borba jer mnogi Ukrajinci sada 'privlačnijom opcijom' smaraju Porošenka.

"Rusiji se ne može predati suverenitet, a Ukrajina ne može u NATO"

Denis Avdagić od posjeta njemačkog kancelara Moskvi ne očekuje ništa novog. Bit će, kaže možda zanimljivo promatrati grimase ruskog predsjednika Vladimira Putina na javnom dijelu. Kaže da ovakvi posjeti možda pridonose deeskalaciji, ali ne rješavaju problem - Rusiji se ne može predati suverenitet nad dijelom bilo koje države. Smatra kako nije realno članstvo Ukrajine u NATO-u u ovom trenutku. Kad bi to bilo uopće i moguće - to bi se pitanje rješavalo godinama.

Informacijski rat, što je istina? 

- U idealnim uvjetima Ukrajina za deset godina ne može ući u NATO. Autentičnost izjave o ulasku Ukrajine sastavni je dio "psihološke hibridne situacije". A sastavni dio toga su i ruske najave o invaziji. Pitam se kako CIA to zna. Je li moguće da imaju direktne informacije o Putinovim odlukama? Ili se samo radi o obavještajnom scenariju - što mislim da jest. Teško je razlučiti o tome što je istina. Sve strane se time moraju baviti. A najtrezveniji je Zelenski koji konstantno spušta tenzije, smatra Bilandžić. 

Novi svjetski poredak kao moguća opcija? 

- Američki interesi se nisu promijenili. O novom svjetskom poretku se do jučer pričalo na nivou teorija zavjere, a sada vidimo da se radi o realnim okvirima. Rusija traži povrat zona interesa i da se dobiju dva pola koja kontroliraju europsku sigurnost. Rusija cilja na Ukrajinu i crnomorsku sigurnost. To Zapad neće dopustiti, smatra Denis Avdagić

- Ako dođe do napada, doći će do svojevrsne nove željezne zavjese. Nije to novi svjetski poredak - nego povratak na ono što smo imali u doba hladnog rata - podjela svijeta, prvenstveno Europe, dodao je. 

"U slučaju sukoba nijedna strana neće pobijediti"

Bilandžić, za razliku od Avdagića smatra da se svjetski poredak već mijenja. Rusija se od gruzijske krize 2008. vraća na scenu. Ponovio je da će eventualni rat imao katastrofalne posljedice sigurnosne i ekonomske - za Europu, ali i za naše područje koje je predmet ruske sfere interesa. 

Vidmarović smatra kako je Rusija spremna za sankcije, te da one danas ne mogu uništiti ni Sjevernu Koreju ni Kubu, a pogotovo ne Rusiju. Da one neće biti presudni faktor smatra i Bilandžić. Bilandžić dodaje kako u slučaju sukoba nijedna strana neće pobijediti i da u tome leži ključna točka u traženju mirnog rješenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!