Blato - zajednički neprijatelj na istoku Ukrajine

23.03.2023.

07:22

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Nakon hladne i snježne zime, dolazak proljeća s kišom i blažim temperaturama vratio je blato na bojišta Donbasa.

Grigorij je vješto vozio kamion po blatnjavu putu kako bi doveo vojnike i streljivo do topničkih položaja u blizini ukrajinske prve linije.

- Najteže je voziti uzbrdo, rekao je 39-godišnji vojnik dok se kamion u zavojima klizao i mučio s prianjanjem na krivudavom, izoranom putu kroz polja.

Grigorij, koji već šest mjeseci vozi Zil-131 sovjetske proizvodnje, rekao je da ih kamion spašava svaki put od opasnih uvjeta tijekom vožnje.

Na nekim dijelovima puta, tragovi kamiona i tenkova tvore niz paralelnih linija širine desetak metara.

Videozapisi koji su se dijelili na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu.

Nakon nekoliko dana suhog vremena, u nedjelju se vratila kiša u Donbas, posebno oko Bahmuta, gdje već mjesecima bijesni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom. "Gusjenice su mu tako dizajnirane da stvarno rijetko zapne".

Noviji modeli poput T-72 ili T-90 "lošiji su", kazao je vojnik koji je tražio da ga se ne imenuje.

Veća ofenziva je nemoguća

Putovi u tom dijelu Ukrajine često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato.

Takvi uvjeti otežavaju pomicanje linija bojišta koja su relativno nepromijenjena od studenoga prošle godine.

- Obje strane čekaju da se vremenski uvjeti poboljšaju, rekao je Ruslan, zapovjednik ukrajinske topničke jedinice.

- Velike ofenzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani branitelja, rekao je.

Uvjeti otežavaju i evakuacije.

- Naravno, to je problem, ali uvijek smo uspjeli pronaći prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo, rekao je član saniteta u malome selu blizu bojišta, govoreći anonimno.

- Pogledajte ove uvjete, dodaje i pokazuje na cestu s rupama koja je prekrivena debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pješačkoj jedinici blizu Bakhmuta rekao je da je kiša veliki problem.

- Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju braniti poziciju. Gusjeničari su također blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suho i ostane tako tri ili četiri tjedna, definitivno će biti velikih napada, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!