Slavko Barić: Zapovijedanje nad ruskim snagama pod velikim upitnikom

05.04.2022.

12:57

Autor: M.Š./HRT

Slavko Barić

Slavko Barić

Foto: HTV / HRT

Zastrašujuće snimke ubijenih civila u Buči i Irpinju koje su se pojavile u subotu navečer izazvale su lavinu međunarodnih osuda i pozive za strože sankcije Rusiji. Moskva opovrgava optužbe i traži da se o tome razgovara na Vijeću sigurnosti UN-a. 

- Snimke koje vidimo su nešto više što čovjek uopće može razmišljati, bez obzira je li profesionalni vojnik, civil ili običan građanin. Došlo je do prestanka borbi oko Kijeva, ali mjesta koja se nalaze oko Kijeva sa sjeverne i istočne strane, polako prelaze u ruke ukrajinske vojske, ulazi se u ta manja mjesta, to se radi o mjestima od 50 do 100 tisuća ljudi. Prema svemu onome što vidimo, dolazi do neorganiziranog povlačenja, do određenog kaosa. Pitanje zapovijedanja nad ruskim postrojbama je zaista pod velikim upitnikom, rekao je gostujući na HTV4 umirovljeni general Slavko Barić

Dodaje da je potrebno pričekati o kakvim se postrojbama radi, ističući da je teško očekivati da su to bile regularne zapovijedi vojnicima da rade ta ubojstva. 

- Radi li se o Čečenima, Wagnerovcima ili nekakvim dragovoljačkim ili paravojnim snagama. U svakom slučaju tu nema opravdanja. Ruska vojska koja se nalazila na tom području odgovorna je za normalno povlačenje, odnosno za sve ono što se događa tamo gdje su imali punu kontrolu. Ja se samo bojim da je ovo jedno od mjesta i ako budemo vidjeli snimke iz drugih mjesta, nećemo se više iznenaditi, dodaje. 

Barić dodaje da je po svemu sudeći preveliki zalogaj za Rusiju bila cijela ova operacija.

- Ona je počela na izuzetno dugoj liniji, to je gotovo tri tisuće kilometara. Ne znamo postoji li zapovjedništvo te cijele operacije, koordinira sa svime što ide. Kijev je obranjen, uspio se organizirati i pokazati jednu izuzetnu snagu i vojske i politike. Mogu konstatirati da Rusija nije još izgubila i da ima određene pretenzije, ne više na Kijev, već na ostale dijelove Ukrajine. 

Dodaje Barić da je očito sada cilj Vladimira Putina zadovoljiti se s cijelom pokrajinom Donbas.

- Interesantno je da postoji određeni pokret ruskih snaga, koje se reorganiziraju te da će se stacionirati na ovoj crti koja razdvaja ukrajinske snage od snaga pobunjenika.

Za Ukrajinu je važno kada bi uspjela vratiti Herson, tada bi to važno željezničko i prometno središte osigurali i onemogućili Rusima da rade kopnenu dostavu svoje logistike.

- Rusi će tu isto tako napraviti veću koncentraciju. Odesa nije nešto što je primarno za rusku vojsku, oni će bombardirati i raketirati, ali sumnjam da imaju snage pješački osvojiti taj grad. 

Dodaje da bi osvajanjem Odese zapravo Ukrajinu učinili zemljom bez izlaska na more.

Govoreći o Mariupolju, rekao je da se neselektivno gađalo razne ciljeve.

- Putinu je potrebna velika pobjeda, koji će opravdati ono što je započeo, očito na prilično lošim temeljima. Ruska vojska je sastavljena od nekih 950 tisuća profesionalnih vojnika, a dio ročne vojske popunjava dio brigada. Oni se koriste u ovom ratu, gubici su veliki u tehnici i u ljudstvu te to treba nadopunjavati. 

Što se tiče raspleta situacije, Barić kaže:

- Svaki rat završava pregovorima, ali za sada je to još niska razina. Imaju potpuno dijametralno suprotne stavove. U narednih 15-ak dana bi mogla biti ta odlučujuća bitka i za jednu i za drugu stranu. Zapad je odlučio poslati veću količinu težeg naoružanja, stižu tenkovi, Panzer haubice, transporteri, ponovno i protuoklopna sredstva, a kako bi se ojačala crta obrane koju drže Ukrajinci. Odbijanjem napada, Ukrajinci moraju krenuti u protunapad te odbaciti ruske snage nazad. Procjenjujući moral, vidi se da je ovdje ljudski faktor odlučujući. Možete uništiti zgrade, ali moral ljudi vrlo teško. Mislim da je to na strani Ukrajine, predviđam i nadam se da će oni u tome uspjeti. Čeka nas još nekakvih mjesec i pol do dva vrlo teškog i neizvjesnog vremena, a onda će morati sjesti najviši autoriteti i dogovoriti uvjete završetka rata, zaključuje Barić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!