Boris Johnson želi promjene na bolje nakon Brexita

03.10.2021.

08:45

Autor: V.G./Hina/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Toby Melville / Reuetrs

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu da je čvrsto odlučio donijeti "promjene na bolje" nakon Brexita, unatoč krizi s opskrbom koja je u Velikoj Britaniji zavladala nakon izlaska zemlje iz Europske unije.

- Nismo izdržali covid da bismo se vratili na ono što je bilo prije, izjavio je Johnson uoči početka godišnje konferencije Konzervativne stranke, koja će počinje u nedjelju u Manchesteru.

Naglasivši da je njegova vlada održala obećanje iz kampanje i provela Brexit te da je osigurala masovno cijepljenje protiv covida 19, ustvrdio je da želi donijeti "hrabre odluke" u onome što je ljudima bitno poput zapošljavanja, sigurnosti i klimatskih promjena.

- Sve to pokazuje da držimo riječ, a sada je vrijeme da odemo korak dalje, ne zato da bismo se vratili na ono što je bilo, nego i zato da bismo u vrijeme oporavka donijeli promjene na bolje, dodao je.

Velika godišnja konferencija torijevaca, koja bi trebala trajati do srijede, prva je nakon dvije godine koja će se održati uživo i predstavlja prigodu za Johnsona da se obrati svojim pristašama. Njegov je govor predviđen za srijedu.

Johnson, koji je na vlast stigao u srpnju 2019., pobijedivši na parlamentarnim izborima uz obećanje da će "provesti Brexit", sada mora Britance uvjeriti u prednosti izlaska iz EU-a koje je toliko hvalio.

Trenutačno je suočen s nekoliko kriza poput poskupljenja plina te nestašica u supermarketima i nestašice benzina zbog nedostatka vozača kamiona. Tu situaciju pripisuje ponovnom naglom pokretanju svjetskoga gospodarstva nakon pandemije i povećanoj potražnji zbog panične kupnje benzina.

No posljedice pandemije pogoršao je i Brexit. Pokušavajući nadoknaditi nedostatak vozača kamiona i osoblja na peradarskim farmama i spriječiti nestašice uoči Božića, vlada je privremeno ublažila imigracijsku politiku najavivši da će odobriti 10.500 viza za privremene radnike. Osim toga, najavila je da će oko 200 vojnika u ponedjeljak pomoći u opskrbi benzinskih crpki, pred kojima se već tjednima stvaraju dugački redovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!