Kaos kao posljedica brexita

01.10.2021.

19:39

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Od danas, svi putnici koji ulaze u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, moraju imati putovnicu. Prestale su vrijediti prijelazne odredbe nakon brexita, prema kojima se za državljane Europske unije i Švicarske još priznavala osobna iskaznica. Kao razlog navodi se često krivotvorenje tih isprava. Istodobno, na britanskim benzinskim crpkama stanje i dalje neizvjesno.

Scene iz Velike Britanije već danima podsjećaju na neki distopijski film. Nema goriva. Na crpki u Gloucesteru, na sjeverozapadu Engleske, ima ga, ali u ograničenim količinama. Za osobne automobile - može se utočiti za oko 260 kuna. A ima i dizela.

- Gdje god da sam bio, ili nema ničega ili imaju samo benzin, ne i dizel. Prava borba. Ali prijatelj je ovdje natočio, pa me zvao: dođi brzo! I evo me. Razumijem ja što oni govore: nema vozača. A gdje su? Vratili su se u Europsku uniju. Ima goriva, ali ga nema tko prevesti – kaže stanovnik Gloucestera.

Nema tko prevesti cisterne, nema goriva, stoga pate i drugi poslovi.

- Ja sam dostavljač, ljudima dovozim hranu. Spašavam živote jer su ljudi zbog COVID-a doma pa sam ja kao anđeo za njih. Čekam u redu već dva sata! Kako da preživimo ovako, ovo je kao Treći svjetski rat – govori stanovnik Londona.

Ministar za energetiku Kwasi Kwarteng kaže da se situacija stabilizira. No, iz prijevozničkog sektora kažu kako 5 tisuća privremenih viza neće riješiti problem, koji je zapravo posljedica više istodobnih nepovoljnih okolnosti.

- Imamo Brexit, napustili smo Uniju i 20 tisuća Europljana koji su vozili naše tegljače moralo je napustiti zemlju jer po novim propisima više nisu dobrodošli. Osim toga, traje pandemija pa 40 tisuća ispita za vozače kamiona nije moglo biti održano zbog socijalnog distanciranja. A i populacija vozača sve je starija i mnogi su se odlučili umiroviti – objašnjava Rod Mckenzie, izvršni direktor Udruge cestovnih prijevoznika.

McKenzie izravno optužuje vladu jer kaže, upozoravali su ih već godinama, ali ništa nije učinjeno, prijevoznicima je stalno poručivano: to je vaš problem, vi ga rješavajte.

Barem će ribe biti. Britanski otok Jersey, smješten u blizini francuske obale, smanjio je broj dozvola za francuske ribare, 75 brodova s kontinenta je odbijeno. Na to se gleda kao na pozitivan ishod Brexita. Doduše, ulovljenu ribu opet će netko trebati do kupaca prevesti hladnjačama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!