Novi saziv Vijeća ministara BiH

25.01.2023.

Zadnja izmjena 19:02

Autor: Ilko Barbarić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Borjana Krišto

Borjana Krišto

Foto: Vijesti / HTV

Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojemu će na čelu biti Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. Za novu vladu glasala su 23 od 42 zastupnika u državnom parlamentu.

- Rezultat ovog procesa došao je nakon izmjene izbornog zakona Christiana Schmidta, ali i vjetra u leđa BiH-u od strane Bruxellesa koji je BiH-u dodijelio kandidacijski status u prosincu 2022. godine, rekao je HRT-ov novinar Ilko Barbarić.

Istaknuo je kako ova programska koalicija funkcionira na načelima koje su potpisali u okviru programskog sporazuma i da ga žele provesti što prije, ali da je pred njima veliki posao kada su u pitanju reforme.

Borjana Krišto prva je žena na čelu Vijeća ministara BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Dvojica potpredsjednika bosanskohercegovačke vlade su ministar financija Zoran Tegeltija iz Dodikova SNSD-a i ministar obrane Zukan Helez iz SDP-a BiH.

- Dobili smo kandidatski status, možemo govoriti o tome je li Bosna i Hercegovina zaslužila u ovom trenutku, ali moramo kazati da smo ga dobili zahvaljujući Europskoj uniji, državama članicama EU-a i europskim institucijama. Stoga taj status koji smo dobili moramo opravdati, moramo nužno krenuti u reforme kako bi napravili skorak na putu koji je bitan za Bosnu i Hercegovinu, rekla je Krišto.

Resor civilnih poslova vodit će Dubravka Bošnjak iz HDZ-a, a pravosuđa Davor Bunoza. Budući šef bosanskohercegovačke diplomacije bit će Elmedin Konaković kojega je kandidirao blok osam bošnjačkih stranaka.

- Plan je da krenemo s aktivnostima odmah na više polja, ne mogu nikako reći šta je prioritetnije, ta organizacija samog ministarstva ili odmah promptno djelovanje na polju diplomacije, vanjske politike Bosne i Hercegovine i nekoliko ozbiljnih obveza unutar BiH i nekoliko van BiH, rekao je Konaković.

- Očekujem da napokon otkočimo Vijeće ministara, državni nivo vlasti da se pokrenemo prema Europi što bi trebao biti naš stvarno osnovni zadatak, istaknuo je Edin Forto, ministar prometa i veza BiH.

Upitna je bila potpora SNSD-ovih zastupnika Nenadu Nešiću, no ipak ju je dobio za mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Pojedini mediji povezuju ga s kriminalnim radnjama i korupcijom.

- Svi oni koji su koristili navedene aplikacije moraju biti procesuirani i nema zaštićenih bez obzira na kojim se funkcijama nalaze. Lica za koja me dovode u vezu većinu od njih nikad u životu nisam sreo niti ih lično poznajem, rekao je Nešić.

Očekivano, oštre reakcije oporbe koju predvodi SDA. Upiru prstom u stranke na vlasti, ali i međunarodnu zajednicu jer, kako kažu, provode protubošnjačku politiku. BiH je, unatoč svemu, prvi put dobila državnu vlast u ustavnom i zakonskom roku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!