Božićne poruke stižu sa svih strana svijeta

25.12.2022.

19:26

Autor: Sanja Gvozdanović/T.V./M.Š./Dnevnik/HRT

Božićna dekoracija

Božićna dekoracija

Foto: IgorAleks / Shutterstock

U Betlehem, grad u kojem se prema vjerovanju rodio Isus, tisuće vjernika došle su proslaviti Božić. Jutros je održana božićna misa u bazilici Rođenja Isusova.

Turizam je žila kucavica ovoga grada na okupiranoj Zapadnoj obali. Dvije godine zbog pandemije hodočasnika i turista iz inozemstva nije bilo, ali vratili su se i udahnuli novi život Betlehemu.

Božić donosi nadu katoličkim vjernicima u Iraku.

- Ove godine manje se bojimo biti na misi. Želio bih poručiti iračkim kršćanima u inozemstvu da će se jednog dana, ako Bog da, vratiti svojim domovima i biti među svojim obiteljima i voljenima, rekao je Wessam Barakaat, vjernik iz Bagdada.

U Mosulu, nekad uporištu Islamske države na sjeveru Iraka, crkve više nisu prazne, ali većinski muslimansku zemlju od 2003. i američke invazije kojom je svrgnut Saddam Hussein napustilo je više od milijun kršćana. 8821

Božić se slavi i u sve manjoj sirijskoj maronitskoj kršćanskoj zajednici u Damasku. O ratu u Siriji koji traje već više od 11 godina više se gotovo i ne govori.

Rat u Ukrajini, ali i gospodarske i socijalne probleme, malo koji svjetski čelnik u svojem blagdanskom obraćanju nije spomenuo.

- Ove godine, vjerojatno je najveća želja svih nas da ponovno zavlada mir. Taj mir još nije stvaran. On mora biti pravedan, koji ne nagrađuje krađu zemlje niti prepušta narod Ukrajine nepredvidivosti i nasilju njihovih okupatora, poručio je Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik.

- Suočeni smo s novim ratom u Europi, na granicama nekih naših partnera i saveznika, a time i blizu nas. To ne utječe samo na Ukrajinu nego ima i globalni značaj, ističe španjolski kralj Felipe VI.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je govorio o hrabrosti i nadi, svoje sunarodnjake pozvao je da ustraju.

- Naše blagdane slavit ćemo kao i uvijek. Smijat ćemo se i veseliti kao uvijek. Razlika je u jednom: nećemo čekati čudo jer ga stvaramo sami. Krist je rođen! Slavite ga, poručio je Zelenski. 

U Kijevu učestale uzbune za zračnu opasnost sinoć je iz jednog podzemnog skloništa nadjačala glazba...

- Unatoč ratu želimo blagdane i nešto sreće. Život ide dalje, potrebne su nam pozitivne emocije, kaže Jevhenija Molčanova, stanovnica Kijeva.

Većina Ukrajinaca pravoslavni su kršćani i Božić obilježavaju 7. siječnja, ali zbog ruske invazije na njihovu zemlju sve veći broj vjernika taj blagdan želi slaviti 25. prosinca.

Božić u Siriji

Sirijski kršćani dočekali su ovaj Božić u tmurnom ozračju.

Nakon više od desetljeća građanskog rata zemlja je u teškoj ekonomskoj situaciji, nedostaje energenata pa su uvedena ograničenja u opskrbi.

U Damasku su u mnogim trgovinama sniženja od 50 posto, no kupaca, kažu trgovci, nikada nije bilo manje.

Potražnja za darovima i ukrasima veoma je slaba.

- Sve je postalo teško, pa tako i nabaviti sve potrebno za Božić. Sve ono za što vam, recimo, treba struja, sada pripremamo drukčije nego prije, ali mi se trudimo djecu učiniti sretnom, i radimo sve da ona ne osjete tu razliku. Ali teško je, osjećamo da nešto nedostaje, rekla je Rula Battal, stanovnica Damaska. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!