11:33 / 30.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Britanija će ponuditi višak cjepiva drugima kad cijepi svoje stanovnike

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: M.M. / ATAImages/PIXSELL

Britanija će se usredotočiti na to da cijepi cijelu svoju odraslu populaciju, prije nego što višak cjepiva ponudi drugim zemljama, poput susjedne Irske, rekao je britanski ministar poduzetništva i energetike Kwasi Kwarteng.

Više od 30 milijuna Britanaca primilo je svoje prvo cjepivo protiv Covida-19 u najbržem procjepljivanju u Europi, a namjera je da se cjepivo ponudi svim odraslim osobama do kraja srpnja. Međutim, Velika Britanija se našla u javnom prijeporu s Europskom unijom, gdje se program cijepljenja odvija puno sporije zbog zastoja u opskrbi cjepivom.

- Mislim da naš fokus treba biti nastojanje da održimo Britaniju sigurnom, želimo također surađivati i s drugim zemljama, no glavni prioritet je da provedemo cijepljenje, rekao je Kwarteng Sky Newsu. Rekao je da Velika Britanija surađuje s drugim europskim zemljama kako bi se i njihovo stanovništvo procijepilo te da ovo nije "kompetitivna situacija".

Međutim, upitan može li Britanija pomoći Irskoj, rekao je: "Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku nema viškova, te i dalje imamo veliki broj ljudi koje moramo cijepiti."

Britanija je dogovorila kupnju desetaka milijuna doza cjepiva od brojnih dobavljača, a u ponedjeljak je GlaxoSmithKline objavio detalje planova za završni dio proizvodnog procesa do 60 milijuna doza Novavaxovog cjepiva za upotrebu u Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od 23 čelnika koji su podržali ideju o postizanju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu da zajedno radi na rješavanju budućih zdravstvenih kriza.

- Danas imamo krizu i potpuno je u redu da se usredotočimo na to da ju pokušamo riješiti u svojoj zemlji i da zaštitimo svoje ljude kako bismo se mogli vratiti normalnom životu, rekao je Kwarteng.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!