16:07 / 22.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Britanija: Johnson objavio mjere protiv drugog vala epidemije

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Johnson je rekao da zasad neće biti potpune karantene, poput one uvedene u ožujku, ali je naglasio da je potrebno uvesti druge oštre mjere ako se širenje epidemije ne uspori.
Britanski premijer Boris Johnson objavio je u utorak mjere za sprečavanje širenja drugog vala epidemije izazvane koronavirusom koje bi mogle biti na snazi i šest mjeseci, a uključuju poticanje rada od kuće te ranije zatvaranje barova i restorana.

- Sve o koronavirusu

Nakon što su vladini znanstvenici upozorili da bi broj mrtvih u epidemiji bolesti COVID-19 u Britaniji mogao snažno porasti ako se ne uvedu oštrije mjere, Johnson je rekao da zasad neće biti potpune karantene, poput one uvedene u ožujku, ali je naglasio da su potrebne druge oštre mjere ako se širenje virusa ne uspori.

- Zadržavamo pravo na uvođenje oštrijih mjera, sa znatno većim ograničenjima, rekao je Johnson u parlamentu nakon sastanka sa svojim ministrima i čelnicima regionalnih vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

- Te oštrije mjere moći ćemo izbjeći jedino ako ove mjere donesu rezultate i ako promijenimo svoje ponašanje, izjavio je Johnson.

Dodao je da je Britanija došla do opasne prijelomne točke u epidemiji, slično kao i zemlje poput Španjolske i Francuske.

- Nećemo štedjeti truda u razvoju cjepiva, liječenja i masovnog testiranja, ali ako ne napravimo opipljiv napredak, moramo se pomiriti s time da bi ove mjere mogle ostati na snazi možda i do šest mjeseci, naglasio je.

Samo nekoliko tjedana nakon što je pozvao građane da se vrate na radna mjesta, Johnson je rekao da bi oni koji rade u uredu trebali ostati kod kuće ako je to moguće.

Također je naredio da se svi pubovi i restorani od četvrtka moraju zatvoriti najkasnije u 22 sata.

- Žao mi je što će nove mjere pogoditi mnoge poslove koji su se tek polako počeli oporavljati od karantene, rekao je Johnson.

- Maske za lice postat će obvezne na više mjesta nego što je to sada, tvrtke koje krše pravila oštrije će se kažnjavati, kao i pojedinci koji ne poštuju mjere, rekao je Johnson, dodajući da bi i vojska mogla biti pozvana kako bi pomogla policiji u provedbi mjera. Škole i sveučilišta zasad će ostati otvoreni.

Nove mjere uvedene su nakon što su vladini savjetnici rekli da bi dnevni broj novozaraženih mogao do sredine listopada narasti na 50 tisuća ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!