Britanija odobrila molnupiravir, ključan u borbi protiv virusa

04.11.2021.

14:07

Autor: HRT/Hina

Lijekovi, ilustracija

Lijekovi, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Velika Britanija je objavila da je odobrila molnupiravir, lijek protiv covida-19 koji je razvila američka kompanija Merck i koji bi trebao biti ključno sredstvo u borbi protiv pandemije.

Danas je povijesni dan za našu zemlju, jer je Velika Britanija prva zemlja u svijetu koja je odobrila antivirusni lijek protiv covida-19, koji se može uzimati kod kuće. To mijenja život najranjivijima i imunokompromitiranima, koji će uskoro primiti revolucionarni tretman, naveo je u priopćenju ministar zdravstva Sajid Javid

Molnupiravir je odobrila britanska regulatorna agencija MHRA za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim covidom-19 koje imaju barem jedan čimbenik rizika za razvoj teške bolesti (pretilost, stariji od 60 godina, šećerna bolest i srčane bolesti).

Antivirusni lijekovi poput molnupiravira smanjuju sposobnost virusa da se replicira, čime usporavaju bolest. Njihova primjena može biti dvostruka - sprečavaju razvoj teških simptoma, a onima koji su bili u bliskom kontaktu da ih ne razviju. Prepisuju se pacijentima u roku od nekoliko dana nakon pozitivnog testa i upola smanju broj hospitalizacija, pokazala su klinička ispitivanja.

Britanska vlada, suočena s visokim stopama zaraze covidom-19, pbjavila je 20.listopada da je naručila 480.000 kutija molnupiravira. Potpisala je i ugovor za 250.000 kutija ritonavira, antivirusnog lijeka američke tvrtke Pfizer koji se već koristi protiv HIV-a i čija se učinkovitost protiv koronavirusa ispituje.

Francuska je naručila 50.000 doza Merckovih tableta

Ti su lijekovi namijenjeni najosjetljivijima, kako bi se smanjio pritisak na bolnice. U Velikoj Britaniji je dosad u pandemiji umrlo više od 140.000 oboljelih. Pritisak na bolnice se pojačava s tisuću hospitalizacija dnevno i blizu 9000 trenutno hospitaliziranih s covidom-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!