12:52 / 23.04.2022.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT

Vinogradne i Manguš mogli bi biti nova poprišta strašnih zločina

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

59. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Unatoč ruskim objavama o osvajanju Mariupolja, ukrajinske vlasti navode da se bombardiranje grada nastavlja. Posljednji branitelji još su blokirani u čeličani Azovstalj. Žestoke borbe vode se i u Donbasu, a satelitske snimke otkrivaju moguće nove zločine.

Vinogradne i Manguš mogli bi biti nova poprišta strašnih zločina poput onih u Buči. Satelitske snimke u tim naseljima na periferiji Mariupolja otkrivaju masovne grobnice. Britanski obavještajci navode da se, usprkos ruskim objavama o osvajanju grada, u Mariupolju i dalje vode teške borbe. Posljednji branitelji opkoljeni su u čeličani Azovstalj zajedno sa stotinama civila.


- Nadam se da ćemo uskoro izaći odavde i vidjeti sunce, jer smo ovdje već dva mjeseca. Želim vidjeti sunce, živjeti u miru u Ukrajini jer ovo je moj dom, rekao je jedan dječak.


Izjava ruskog vojnog dužnosnika o ugnjetavanju ruskog stanovništva u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje zabrinula je vlasti u Kišinjevu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje - ovo je tek početak.


- Proširila se vijest da je zadatak ruske vojske uspostaviti kontrolu nad jugom Ukrajine i doći do moldavske granice. Navode da se u Moldaviji krše prava stanovnika ruskog govornog područja. Teritorij na kojem bi se Rusi trebali brinuti za prava ruskih govornika upravo je Rusija, jer ondje nema ni slobode govora ni slobode izbora, rekao je Zelenski.


Vojni analitičari smatraju da Rusi nemaju dovoljno snage i sposobnosti krenuti na zapad prema Mikolajivu i Odesi, jer su previše usredotočeni na Mariupolj i Donbas.


- Na području Izjuma djeluju jedinice 64. zasebne motorizirane brigade, koje su sudjelovale u masakrima, mučenjima i nasilju nad civilnim stanovništvom u Buči. Neprijatelj izvodi napade u smjeru Donecka duž cijele bojišnice, vrši pritisak na naše vojnike kako bi ih otjerao i stvorio uvjete za napad na Slovjansk, rekao je Oleksandr Šputun, glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.


Ukrajinske vlasti upozoravaju da Rusi u Hersonu planiraju lažirati referendum o proglašenju takozvane Hersonske Narodne Republike. Na sjeveru zemlje, u selu Lukašivki, bit će ovo prvi pravoslavni Uskrs bez liturgije. Tamošnja crkva stara više od 100 godina, uništena je.


- Crkva je preživjela Drugi svjetski rat i tada je bila u boljem stanju nego što je danas. Trebat će mnogo napora da se obnovi, rekla je Luvov Varenik, stanovnica Lukašivke.


Otkrićem strašnih ruskih zločina u Buči zaustavljeni su pregovori dviju strana. Dok dijalog na relaciji Kijev-Moskva tapka u mjestu, Kremlj poručuje da su spremni razgovarati s Washingtonom.


- Uvijek smo podržavali pregovore Rusije i Amerike jer znamo da postoje određena pitanja o kojima bi se trebalo odlučivati samo između Moskve i Washingtona. Riječ je o globalnoj stabilnosti i kontroli naoružanja. Moramo biti u dijalogu kako bismo riješili sva ta pitanja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Jedan od najbližih Putinovih savjetnika i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovno se osvrnuo na sankcije Rusiji koje nameće Zapad. Ističe da bi Europa u slučaju uvođenja embarga na rusku naftu i plin izdržala jedva tjedan dana.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!